
Подземните води са от решаващо значение за живота на Земята и въпреки това се
знае сравнително малко за това как те реагират на изменението на климата
в пространството и времето. Учените обаче са сигурни в едно - че когато
температурите на планетата стават все по-високи и по-високи, прясната вода ще
става все по-гореща, тъй като ще абсорбира излишната топлина, причинена от
глобалното затопляне.
Изследователи от Технологичния институт в Карлсруе (KIT) са моделирали
прогнозирани промени в глобалните температури на подпочвените води до 2100 г.
Те основават своите прогнози на два климатични сценария - SSP 2–4.5 и SSP
5–8.5, които отразяват различни пътища на социално-икономическо развитие и
бъдещи концентрации на парникови газове. Учените смятат, че температурите на
подземните води ще се повишат с 2,1°C или 3,5°C, в зависимост от сценария.
Някои части на света ще почувстват този скок по-остро, обяснява авторът на
изследването д-р Сузане Бенц от Института по фотограметрия и дистанционно
наблюдение към KIT: „Най-високите нива на затопляне на подземните води в света
могат да се очакват на места с плитко ниво на подземните води и/или силно
атмосферно затопляне.“
Това означава, че за милиони хора по света подпочвените води ще станат негодни
за пиене.
„Вече около 30 милиона души живеят в региони, където подпочвените води са
по-топли от предвиденото в най-строгите насоки за питейна вода“, казва Бенц.
„Това означава, че може да не е безопасно да се пие вода там без пречистване.
Може да се наложи водата да се преварява. Затопля се и водата във
водопроводните тръби от топлината на земята и това до 2100 г. ще засегне
няколкостотин милиона души.“
Изследването, публикувано в Nature Geoscience, издига хипотезата, че през следващите
76 години между 77 до 188 милиона души могат да бъдат засегнати, ако се случи
сценарият SSP 2–4.5 и от 59 до 588 милиона, ако се развие прогнозният план SSP
5–8.5.
Може би се чудите какво толкова, че водата малко ще се затопли? Температурата
на подпочвените води оказва влияние върху широк набор от биогеохимични процеси.
Те от своя страна оказват влияние върху качеството на прясната вода. Например,
„при определени условия повишаването на температурата на подпочвените води може
да доведе до увеличаване на концентрациите на вредни вещества като арсен или
манган в тях. Тези по-високи концентрации могат да имат отрицателно въздействие
върху човешкото здраве, особено когато подпочвените води се използват като
питейна вода“, допълва ръководителят на научния труд.
Може също така да улесни растежа на патогени като Legionella spp, да се появят
сътресения в екосистемите, биоразнообразието и циклите на въглерод и хранителни
вещества. Като цяло, това не е добра новина за нас или другите организми, които
разчитат на подпочвените водни системи.