
снимка: iStock
Нови изследвания показват неочаквана връзка между глутена и автоимуните заболявания на щитовидната жлеза. Може ли промяната на диетата да помогне за справянето с това хронично заболяване?
Когато Мишел Джоунс била диагностицирана с тиреоидит на Хашимото преди пет години, тя се примирила, че нелечимото автоимунно заболяване ще я съпътства цял живот. 38-годишната майка на две деца приемала хапчето си левотироксин всяка сутрин, за да замести липсващия хормон на щитовидната жлеза, но изтощението, болките в ставите и упоритото наддаване на тегло оставали нейни спътници. Тогава Мишел научава за интересна научна разработка: ранно клинично изследване, издигащо хипотезата, че диетите без глутен могат да намалят нивата на антителата на щитовидната жлеза и потенциално да подобрят симптомите при пациенти с Хашимото.
Връзката глутен-щитовидна жлеза
Връзката между глутена и заболяването на щитовидната жлеза се върти около молекулярната мимикрия, имунологичен феномен, при който имунната система атакува фрагменти от глутенов протеин, които наподобяват компоненти на тъканта на щитовидната жлеза. Тези атаки стимулират производството на антитела от щитовидната жлеза, което води до хронично възпаление и увреждане, а с времето се стига и до хипотиреоидизма на Хашимото.
Многобройни епидемиологични проучвания са разкрили тази връзка. В тях също се говори за силна връзка между цьолиакия и Хашимото. Но малко клинични проучвания са изследвали конкретно дали елиминирането на глутена в храната може да е от полза за нивата на антителата на щитовидната жлеза и свързаните с тях здравни резултати.
Изпробване на диети без глутен
През 2018 г. изследователски екип, ръководен от ендокринолога д-р Робърт Крисиак прави експеримент, за да провери хипотезата за безглутеновия режим при Хашимото. Половината от 34 полякини с контролиран тиреоидит на Хашимото започнали да спазват стриктна безглутенова диета, а другата половина си останали на режим, съдържащ глутен. След шест месеца при групата без глутен били отчетени понижения на две ключови автоантитела – антитела на тиреоидна пероксидаза (TPOAb) и тиреоглобулин (TgAb). В контролната група нямало промяна в тези показатели.
Гледната точка на пациента
Мишел Джоунс била сред първите наблюдавани пациенти с Хашимото, които се опитали да премахнат глутена от менюто си. „Имах много стомашно-чревни симптоми, които смятах, че не са свързани с основното ми заболяване“, обяснява тя. След четири месеца без глутен, всички изследвани здравни параметри на Мишел били в норма. Ставните болки намалели, стомашно-чревният дискомфорт се стопил, а приливът на енергия се засилил.
Изследванията, каталогизирани на сайтове като GreenMedInfo.com, предоставят допълнително доказателство за щетите, свързани с консумацията на пшеница както за популациите с цьолиакия, така и за хора без това разстройство. Към 2023 г. подбраната изследователска база данни индексира над 200 потенциални неблагоприятни ефекта, свързани с присъствието на пшеница в дневното ни меню – мозъчна мъгла, умора, болка, стомашно-чревна дисфункция, респираторни проблеми, кожни заболявания и др.