
Снимка: Wikimedia.org
Все още на пазара има пресни смокини. Възползвайте се от намалената им цена, защото те са и много полезни. Разбира се, можете да им се наслаждавате и в сушен вид още поне 10 месеца. До новата реколта. Ето четири ползи, които смокините носят за здравето.
1. Те са богати на фибри
Една голяма сурова смокиня има около два грама фибри. Една порция смокини обикновено е две до три смокини, в зависимост от големината им. Това означава, че ако хапнете една порция смокини ще си осигурите 4-6 грама фибри - почти една четвърт от 28-те грама, които експертите по хранене съветват да приемаме всеки ден. Фибрите са изключително важни за добрата работа на храносмилателната система. Ускоряват пересталтиката kа червата, предотвратяват запека. Също така помагат да се поддържат ниски нива на холестерол.
2. Те са добър източник на калий
Калият е минерал, който е важен за здравето на сърцето и управлението на кръвното налягане. Разбира се, можете да си набавите дневните дози калий с банани и картофи, но смокините са по-екзотичният и по-сладък начин да го направите. Една голяма смокиня съдържа 148 mg калий.
3. Те са източник на витамин А
Витамин А помага за подобряване на имунната функция, за да запазим зрението си здраво, както и сърцето, белите дробове и други органи. Смокините губят по-голямата част от витамин А, когато са изсушени, така че използвайте пресни смокини, ако търсите по-специално това хранително вещество.
4. Те са богати на магнезий
Смокините са добър източник на магнезий, това се отнася както за пресните, така и за сушените плодове. Една порция смокини съдържа около 8 до 12 процента от дневната ни нужда от магнезий, в зависимост от пола и възрастта. Магнезият е важен за функцията на мускулите и нервите, за здравето на костите, за изграждането на протеини и за поддържане на нивата на кръвната захар и кръвното налягане.