
Снимка: Wikimedia.org
Още преди 6 години едно мащабно научно изследване върху 61 433 жени и 45 339 мъже в Швеция разбуни световното обществено мнение с резултатите си, които бяха шокиращи. Беше установено, че при жените, консумиращи повече от 3 чаши мляко на ден, смъртността е двойно по-висока в наблюдавания период от 20 години в сравнение с тези, които пият под една чаша на ден. Изследването показа, че при пиещите мляко, това не е се е отразило върху подобряване на здравето на костите им. Даже напротив - те са имали повече фрактури през периода на изследването, особено фрактури на тазобедрената става.
През 2014 г. изниква още един интересен факт, отново в същото изследване - ферментиралите млечни продукти (сирене и кисело мляко) значително намаляват смъртността и фрактурите сред наблюдаваните жени (възрастта на участвалите в наблюдението жени е от 39 г. до 74 г.). За всяка порция от тези ферментирали млечни продукти степента на смъртност и фрактури на тазобедрената става е намалена с 10-15%. Изследователите определят отрицателното въздействие на прясното краве мляко върху D-галактозата, продукт на разграждане на лактозата, за който е доказано, че е противовъзпалителен.
Изненадан съм, че това проучване привлече толкова силно вниманието на медиите при неговото публикуване преди 6 години, тъй като развенча мита за един от "най-полезните природни продукти" и показа вредите от кравето прясно мляко. Но мисля, че е важно да си припомняме и други факти, изведени по научен път и публикувани през годините, които да ни държат нащрек, когато посягаме към чашата с мляко. Тези факти не са приятни:
1. В някои отделни държави и в рамките на отделни популации, по-високият прием на млечни продукти е свързан с повишен риск от рак на простатата.
2. Проучвателни кохортни изследвания показват, че по-високият прием на млечни продукти е свързан с по-висок риск от рак на яйчниците.
3. Протеинът от краве мляко може да играе роля в активирането на диабет тип 1 чрез процес, наречен молекулярна имитация.
4. В страни, където се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на множествена склероза.
5. Млечните протеини повишават нивата на IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор-1). Повишените нива на IGF-1 сега са сред "виновниците" за няколко ракови заболявания.
6. Доказано е, че млечните протеини насърчават повишените нива на холестерола и атеросклероза.
7. По-високият прием на мляко е свързан с акнето.
8. Приемът на мляко често е виновник за хроничния запек и някои ушни инфекции.
9. Млякото е може би най-често срещаният хранителен алерген в света.
Голяма част от населението на света не може да смила адекватно кравето прясно мляко поради непоносимост към лактоза. Трябва да се замислим да продължим ли да консумираме лактационната течност, която съществува в природата, за да се хранят и бързо да растат... телетата.