favorites basket
user
Храна за щастие2 септември 2024

Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно

Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола

снимка: iStock
снимка: iStock
Динята е богат на хранителни вещества плод, съдържащ витамини, минерали и биоактивни съединения. Тя има антимикробно, антидиабетно, противовъзпалително и антиоксидантно действие. Динята подпомага контрола на теглото, защото създава чувство за ситост, а е с ниско съдържание на калории, пише на сайта си д-р Джоузеф Меркола.

Според него сред множеството положителни въздействия на динята върху организма е и подобряване на качеството на спермата, увеличаване на активността на антиоксидантните ензими и засилване на сексуалната активност.

Сочният плод е полезен за здравето на кожата, възстановяването на мускулите, здравето на костите и храносмилането, благодарение на разнообразния си хранителен профил. 

Динята (Citrullus lanatus) принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae). Противно на погрешното схващане, че тя съдържа само вода и захар, динята всъщност е богат на хранителни вещества плод. В публикация в списанието JBRA Assisted Reproduction от 2023 г. се казва:
„Динята е мощен източник на витамини, минерали и други важни вещества, които могат да допринесат за нейните фармакологични приложения. Витамините, осигурени чрез консумация на диня, включват тиамин, рибофлавин, ниацин и фолат.
Освен това в състава й влизат жизненоважни електролити, включително калий, магнезий, калций, фосфор и желязо... На каротеноидите, открити в дините, като ликопен и β-каротин, се дължи съответно червеният и оранжевият оттенък на динята. Кукурбитацин, тритерпени, стероли и алкалоиди са биоактивни химикали, открити в динята."
Тези витамини, минерали и биоактивни съединения допринасят за широката гама от фармакологични ползи на динята, които включват антимикробно, антихелминтно, антидиабетно, противовъзпалително, антиоксидантно и антихипертензивно действие.

Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от други плодове като домати, ягоди и гуава. Тези свойства правят динята ценен терапевтичен съюзник при различни здравословни състояния.

С високото си водно и ниско съдържание на калории, динята е добър избор, ако сте решили да отслабвате, стига да внимавате за общия прием на калории. 

Няколко научни разработки, пише Меркола, представиха обосновки, че употребата на диня засища и намалява  желанието за употреба на нездравословни храни.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.