
Худ. Йорис ван Сон, Wikimedia Commons
От години средиземноморската диета властва в обсъжданията за здравословно хранене и има защо. Тя набляга на пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и здравословни мазнини като зехтин и е доказано, че е полезна за сърдечно-съдовата система, действа противовъзпалително и се препоръчва за дълголетие. Но по-малко хора знаят за атлантическата диета.
Тя е по-малко известна, но не по-малко питателна, разпространена е в културата на хранене в крайбрежните райони на Португалия и Испания. Ново проучване сравнява двете диети. Резултатите сочат, че атлантическата е също толкова добра, колкото и средиземноморската. Всъщност може дори да е малко по-здравословна и по-евтина в някои отношения.
Менюто при спазване на атлантическата диета също е богато на морски дарове, пълнозърнести храни и сезонни продукти и е полезно за здравето на сърцето, метаболитната дейност и дълголетието. Двете диети са сходни в много отношения, като наблягат на здравословни мазнини, по-малко месо и плодове или зеленчуци, както и физическа и социална дейност. Атлантическата диета е по-разпространена в Северна Испания и Португалия, докато средиземноморската – в южната част. Но има и съществени разлики.
Атлантическият хранителен режим препоръчва пресни и сезонни храни, но и обилни селски ястия. Набляга се върху морски дарове, пълнозърнести храни, бобови растения и малко повече млечни продукти от средиземноморската диета. Рибата, особено мазните сортове като сардини и скумрия, играе централна роля, осигурявайки полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Зеленчуци като зеле, ряпа и лук, заедно с ръж, царевица и картофи, са основни съставки, отразяващи по-хладния климат на региона и земеделските традиции.
За разлика от много съвременни диети, атлантическата поддържа традиционни методи на готвене като варене, печене на скара, печене и задушаване. Богатите засищащи супи също са добре дошли. Млечните продукти, включително сирене, кисело мляко и масло, се приемат умерено, докато зехтинът остава основният източник на мазнини. Червеното вино, в малки количества, също украсява трапезата.
Докато средиземноморската диета (MD) включва повече пшеница във вид на пълнозърнести брашна, атлантическата препоръчва предимно ръж и царевица. MD изтъква предимствата на бобовите растения, AD включва повече картофи и зеле. MD набляга на цитрусовите плодове като портокали и лимони, AD включва повече ябълки, круши и сливи. Супите и яхниите са по-важни при AD, отколкото при MD.
Проучване от 2010 г. в Португалия изследва връзката между южноевропейската атлантическа диета (SEAD) и сърдечните заболявания. Учените твърдят, че спазването на атлантическата диета значително намалява риска от миокарден инфаркт (сърдечен удар), което предполага, че тази диета може да бъде също толкова благоприятна за сърцето, колкото и средиземноморската. Всъщност някои сърдечни маркери са по-добри за хора, които са следвали атлантическата диета, отколкото средиземноморската диета.
Изследване от 2023 г. установи, че по-възрастните хора, които следват атлантическата диета, имат по-висока плътност на сивото вещество в мозъка си, маркер за по-добро когнитивно здраве и намален риск от деменция. А ферментиралите млечни продукти, богатите на фибри зеленчуци и пълнозърнестите храни насърчават разнообразието на чревната микробиома, което е от съществено значение за храносмилането, имунитета и цялостното здраве. Някои изследователи предполагат, че атлантическата диета може да има предимство пред средиземноморската, тъй като включва по-голямо разнообразие от пребиотични и пробиотични храни.
Докато средиземноморската хваща и окото с красиви, цветни ястия като гръцки салати и италианска паста, атлантическата е по-простичка и задушевна, често се състои от супи, яхнии и варена риба.