Подкрепете ни!




ЛюбопитноКалина Бисерова, снимки Добрин Кашавелов / 12 септември 2023

Златни родови бижута

Любовта към родината вдъхновява Радина Росенова и майка й Бояна Илиева да създадат колекция бижута с български шевици и символи


Златни родови бижута
Стойност, смисъл и класа. Това са точните определения за 14-каратовите златни бижута с шевици и български символи от Колекция РОД, които съчетават минало и бъдеще по елегантен начин. Съвременните българки ги приемат като родово бижу, което се предава от поколение на поколение, така както са го правили нашите предци. Те са знаели, че златото има защитна сила. А символите, изобразени върху бижутата: за любов, живот, сродяване, младост, хармония, вечност и др., им придават още по-голяма стойност и смисъл.

Идеята за Колекция РОД е родена далеч от България от майка и дъщеря, в чиито вени тече лудата кръв на Бенковски.
Двете жени осъзнават, че България не е даденост, и приемат за своя мисия да съхраняват нейната идентичност. Радина Росенова и Бояна Илиева – едната художник, другата писател, се завръщат при земята, рода, при корена, при себе си, за да разпалят в душите ни любов към родното и непреходното.

Радина Росенова завършва училище за изкуства в Пазарджик, след което заминава за Кипър, където се дипломира във филиал на английския университет Greenwich. Първата є изложба е през 2019 г. в най-големия музей Thalassa. Радина показва 54 картини, нарисувани с „космическа техника“, която тя разработва в продължение на две години. Изложбата предизвиква фурор на острова. Министърът на регионалното развитие Янис Карузос є връчва награда за принос към културата и изкуството на Кипър и я кани да представлява страната му на Световно изложение на художниците в Дубай (World Art Dubai 2020), като държавата поема всички разноски по участието є.



В този момент обаче гените є „проговарят“
, Радина решава да се върне с майка си в родината и да представлява не Кипър, а България на този престижен форум.

ТОП 10 ОТ 1500
Кандидатства, като изпраща картини, и преминава подбора. Българското Министерство на културата отказва да я подкрепи. Тогава Радина и Бояна влагат лични средства, а на молбата им за допълнителна подкрепа се отзовава единствено Фондация „Българска памет“.  

Нa изложението в Дубай освен картини, нарисувани с „космическа техника“ (3D Cosmic Energy Art), Радина подготвя картина диптих с нашенски мотиви и девойка в народна носия. Точно тази творба – „Българска магия“, е избрана сред 10-те най-добри на изложението измежду 1500 картини на художници от над 40 държави!


"Българска магия"
 
РОД И НАРОД
След като вижда преклонението на хора от цял свят пред българските мотиви, у Радина се ражда идеята да създаде картинна Колекция РОД® – с платна, които отговарят на 28-те административни области в България. На всяка картина е изрисувана шевица от съответната област, съчетана с местна културно-историческа или природна забележителност. Всяка картина е с документално и художествено описание от майка є Бояна Илиева. Изложбата предизвиква голям интерес. Представена е в Етнографския музей в София, в Пловдив, Самоков, Пазарджик, Банско, Калофер... По случай националния празник на България картинната колекция е показана в сградата на Европейската комисия в Брюксел, а също и в нашия парламент.



Бояна и Радина не спират до- тук, устремени са да нарисуват външни пана с шевици „за всеки български град и село“. Такива вече има в Копривщица, Пазарджик, с. Чавдар, с. Црънча... Предстои да бъде поставена шевица в Калофер. Паното в Пазарджик в парк-остров „Свобода“ е най-дългата ръчно изрисувана шевица в света – 24 метра, 36 квадрата!

Двете българки черпят знания и вдъхновение както от етнографските музеи, така и от живата история, скрита в раклите на нашите баби. Казват, че срещите им с тези жени са незабравими. От тях те разчитат космическите кодове и посланията в нашите древни мотиви.
„Българските шевици са молитва за здраве, защита и благоденствие, любов и берекет“, обяснява Радина. Според младата жена сградата на Националния дворец на културата неслучайно е построена във формата на елбетица по заръка от Людмила Живкова. „Този магичен български знак е символ на кръговрата на живота и на вечния ни стремеж да го разгадаем. Да познаем смисъла, скрит в Съзиданието“, обяснява майка є Бояна.
Осъзнали силата на българските символи, пред двете жени възниква въпросът как те да бъдат близо до сърцето. Така се ражда и златната Колекция РОД® – родови бижута с шевици и древни български символи. Избират емблема на бранда РОД® да бъде великата канатица. Тя е символ на заедност, защото слетите ъгли на триъгълниците в средата символизират зачатието и новия живот. Следващите два триъгълника са техните деца или семейството. Другите два триъгълника са родът и следващите два – народът.

ЗА ДА ПРЕБЪДЕМ
В своите накити подобно на пендарите двете жени съчетават защитната сила на златото и съвършената геометрична фигура – кръга със символ: младост, живот, любов, вечност, сродяване... В колекцията е включен и космическият знак на България – ятовата гласна, 31-вата буква от нашата азбука, незнайно защо премахната. Дамската колекция се състои от колиета, обеци и гривни.



За мъжете е изработена златна игла за вратовръзка с великата канатица. „Тя е за мъжа, който черпи сили от корена, за мъжа, който е знаещ, можещ, устремен и успяващ“, обяснява Бояна.

Всеки накит се изработва лично за притежателя си, пристига в луксозна кутийка със сертификат от Министерството на финансите и картичка, в която поетичното перо – Бояна, разкрива значението на символа.




Магичното въздействие на бижутата РОД® това лято стигна до Швейцария.
Колекцията на двете българки беше избрана да представя България на изложба в рамките на Генералната асамблея на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) в Женева. Това се случва за първи път, отново без подкрепата на държавата. Но това не отказа двете българки и те продължават напред под мотото „Изкуството да съхраниш родовата памет“! В момента в предпечат е книгата „Жажда“ на Бояна Илиева с илюстрации на Радина Росенова. „Това е книга за пътя към Извора, който може да утоли нашата жажда!“, казва Бояна.

Контакти:    
0893 719 862, 0893 807 809
genusgoldencollection@gmail.com
facebook
Instagram

Статията е публикувана в бр. 9/2023 г. на Списание 8

Да бъдеш в нещастна връзка е по-лошо, отколкото да си сам Любопитно

Да бъдеш в нещастна връзка е по-лошо, отколкото да си сам

Все повече хора се чувстват чудесно в самотността си

Уморени от обреченост Любопитно

Уморени от обреченост

Какво да правим, когато всички новини са лоши

Жан-Мишел Жар е първият пътник на словашката „летяща кола“ Любопитно

Жан-Мишел Жар е първият пътник на словашката „летяща кола“

Изисква се и шофьорска книжка, и курс за летец

Ох, свърши ми сезонът, искам още! Любопитно

Ох, свърши ми сезонът, искам още!

Какво се случва с мозъка ви, когато поглъщате телевизионен сериал

Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си