Подкрепете ни!




Мистерии и загадкид-р инж. Гинка Стоева / 5 декември 2023

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин


снимки: Wikipedia и iStock
снимки: Wikipedia и iStock
Тереминът може да звучи като ангелски глас, долитащ от висините, да напомня мелодията на цигулка или да издава плътни, странни тонове, събуждащи страх. Липсват струни, клавиши, копчета за настройка. Тереминът е най-старият електронен инструмент в света – истинска реликва от ретро саундтраци от филми на ужасите или научната фантастика.

Зловещи, плътни звуци
Той носи името на своя създател – млад руски учен, изобретател и музикант Лев Термен, познат на запад като Леон Теремин. В началото на XX век той се занимава с лабораторни изследвания върху поведението на газовете в камера, замервайки плътността им. Хрумва му да трансформира радиочестота от измервателните прибори за свойствата на газа в звукови сигнали. Тогава забелязва, че устройството реагира не само на плътността на газовете в камерата, но и на относителното положение на тялото му. Изведнъж, щом раздвижи ръката си напред-назад, зазвучават зловещи, плътни звуци. Така с помощта на магията на електромагнетизма се ражда мистериозният теремин!

Съветски шпионин
И така през далечната 1928 година, след много експерименти устройството, предназначено първоначално да отчита свойствата на газа, е патентовано като музикален инструмент.

Новината за новия музикален инструмент бързо долита до Кремъл и изобретателят-музикант е повикан да представи своето магическо устройство на вожда Владимир Илич Ленин. Силно впечатлен, той разрешава на Термен да обикаля европейските страни и да гастролира в Съединените щати. Условието е да докладва какво е видял – фабрики, патентни служби и др. Изобретателят започва да служи като съветски шпионин, пребивавайки в САЩ.


Лев Термен свири на теремин през 1927 г.

Там Radio Corporation of America (RCA) лицензира инструмента за масово производство. Продажбите се разминават с очакванията, защото техниката за свирене е изключително трудна за овладяване, а привлекателният, но нетрадиционен звук на инструмента, не му отрежда особен дял на музикалния пазар. Докато живее в Ню Йорк, Термен преподава на своя инструмент. Най-добрата му ученичка става Клара Рокмор – тя внася завладяваща музикална артистичност при изпълнението на класическа музика на теремин, което я прави световно признат виртуоз.

Неясна съдба
Междувременно двойственият живот на Термен се превръща в двойна заплаха за него. ФБР го вписва като заподозрян и той тайно напуска страната през 1938 г. Обстоятелствата покрай заминаването му остават загадка. Има сведения, че агенти на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД) отвличат Термен от апартамента му в Ню Йорк и го връщат в Съветския съюз, където е принуден да работи в лаборатория в Магадан.

Появява се отново едва след 30 години, по време на политическата чистка на Сталин. На 1 септември 1939 г. избухва Втората Световна война и инструментът е позабравен. Не е ясно какво точно се случва със създателя му, но със сигурност Термен успява да се завърне в САЩ едва през 1991 г., малко преди смъртта си през 1993 г.



Пребъдване в необятния свят на музиката
През 1949 г. тийнейджър от Ню Йорк на име Робърт Артър Муг сглобява теремин по чертежи, открити в публикация на списание Electronics World. Той е очарован и влюбен в звуците на музикалния инструмент. Това силно чувство го извежда към революционни изобретения! Четири години по-късно Муг създава първия собствен дизайн на теремин и през 1953 г. престижното списание Radio and Television News публикува статия за него. На 19-годишна възраст в Трумансбърг, Ню Йорк, младежът учредява RA Moog, продавайки теремини и комплекти за сглобяването им в къщи, за да финансира образованието си.

Със съдействието на експерименталния композитор Хърбърт Дойч и други музиканти, Муг създава Moog – първият синтезатор с контролирано напрежение, използващ клавиатура. Модели като Moog Etherwave teremin все още могат да се използват и днес. Муг създава спинофона, модулния синтезатор и много други. Изцяло променя облика на електронната музика, за да достигне до нас такава, каквато я познаваме.



Теремин в попкултурата
Първият творец, който влага мелодия на теремин във филмова музика, е Бърнард Херман. Алфред Хичкок възлага на великия унгарски композитор Миклош Ружа „да намери „нов звук“ за параноята, която е основна тема на сюжета за кинолентата, по която работи в момента. Новият звук долита от теремин във филма му „Омагьосан" („Spellbound“) от 1945 г.

В началото на миналия век една от най-известните рок групи The White Stripes, използва завладяващия звук от теремин в мелодия в песента „Little People“ от едноименния им албум от 1999 г. Интерактивните видео игри, в които потребителите използват човешкото тяло като контролер, каквито са Wii и Xbox Connect прилагат технологии, базирани на изобретението на Термен. Майсторството да се свири на необикновения музикален инструмент се преподава в училища в Русия, Япония и Ирландия.


Как работи?

Отдавна е известно, че човешкият организъм генерира невидима комбинация от електрически и магнитни полета с измерим заряд. Те създават общо електромагнитно поле, трептящо около тялото ни.

Тереминът се състои от две метални антени, свързани към система, извършваща радиочестотни трептения чрез осцилатори. Единият има фиксирана честота, а другият – променлива. Инструментът измерва разликата между постоянната и променливата честота на осцилаторите и я преобразува в звуков сигнал. Когато музикантът постави ръцете си между двете антени собственото му електромагнитно поле нарушава вибрациите на теремина. Движението на ръката спрямо едната антена променя честотата на вълната, определяща височината на тона. Позицията на втората ръка спрямо другата антена изменя амплитудата, която задава силата на звука.

Възпроизвеждането на мелодия изисква висока концентрация, тънък слух и прецизност, защото музикантът може да разчита само на личното си усещане за височина на тоновете. Тялото трябва да е неподвижно, защото и най-малкото преместване в пространството, помръдването на главата или гърба могат да повлияят на звука. Изискват се бързи движения на ръката.

Още по темата:

На Марс е открито нещо, което е признак на живот Мистерии и загадки

На Марс е открито нещо, което е признак на живот

Учените са в недоумение от наличието на метан на червената планета

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела