Подкрепете ни!




Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...


Истинската история на Човека с желязната маска
L'Homme au Masque de Fer (на френски „Човекът с желязната маска“) – така наричали затворник, арестуван през около 1669 г. и осъден жестоко – главата му да бъде заклещена в желязна маска до края на живота му. Или поне така знае тази история светът. Легендата за Човека с желязната маска се основава на реален случай – живота на Йосташ Доже. С течение на времето обаче историята се превръща в легенда, а легендата избледнява в мит, преразказван десетки пъти в детски приказки, романи и филми.

Голяма част от това, което знаем за Доже, идва от кореспонденцията между неговия тъмничар, Бенини Дьоверни дьо Сен-Марс, и неговите началници в Париж. Почти нищо не се знае за обстоятелствата на ареста и как се е стигнало до носенето на маската. Трябва да вметнем, че не съществуват исторически данни, доказващи, че маската е била желязна. Намерените документи разказват за нещо като черно кадифе. По-късно народното творчество от век на век надгражда реалната история както си иска.

Дьоверни Сен-Марс бил управител на  затвора „Пинерол“ в Пинероло, Пиемонт, тогава част от Франция. В писмото си Лувоа информира Сен-Марс, че затворник на име Йосташ Доже трябва да пристигне през следващия месец (края на август същата година). Лувоа инструктира Сен Марс да подготви килия с множество врати, затварящи се една в друга, които трябва да попречат на някой отвън да подслушва. Разрешавало се влизане в килията само веднъж на ден, за да се подаде храна и вода на затворника. Лишеният от свобода трябвало да бъде предупреден, че ако си отвори устата, за да изрече нещо, не касаещо непосредствените му нужди, щял да бъде убит.

Според архивите, Доже е бил камериер на друг затворник – Никола Фуке, маркиз на Бел-Ил, бивш началник на финансите, който е бил затворен от  Луи XIV  по обвинение в присвояване. На Доже било позволено да обслужва маркиза, когато неговият главен слуга, Ла Ривиер, не можел да изпълнява задълженията си.

Пинерол бил не съвсем обикновен затвор. Там били хвърлени шепа мъже, които били смятани за изменници и срам за държавата. Форт Пинероло, както народът наричал затвора, бил обитаван от високопоставени политически и военни дейци. 

Ако Доже е бил камериер, не е възможно той да е бил член на френското кралско семейство, както е в много трактовки на легендата. Според строгия протокол от 17-ти век е немислимо човек с кралска кръв да е слуга. 

Една от най-популярните версии твърди, че Човекът с желязната маска е син на Анна Австрийска и кардинал Мазарини и следователно незаконен полубрат на крал Луи XIV, идея, трансформирана в книгата на Александър Дюма, наречена „Виконт дьо Бражелон“. В книгата затворникът е идентичен близнак на Луи XIV. 

Луис Гендрон, френски военен историк, се натъква на някои кодирани писма, по-късно предадени на Етиен Базери в криптографския отдел на френската армия през 90-те години на 19 в. След три дълги години на декриптиране, Базери успял да дешифрира някои пасажи. От тях става ясно, че Желязната маска може да е генерал Вивиен дьо Булонд – обвинен в страхливост по време на обсадата на Кунео през 1691 г. Притеснен от настъпващите вражески войски от Австрия, той наредил бързо изтегляне, оставяйки на произвола на съдбата боеприпаси и ранени воини. Това разгневило краля, който наредил да го затворят в Пинерол. Разрешено му било да се разхожда до бойниците през деня, но само с маска. 

Най-достовернозвучащата от всички легенди е тази за Доже. Не е ясно обаче дали това е истинското му име или псевдоним. През 1637 г. се ражда Йосташ Доже дьо Кавойе, син на капитан от гвардията на кардинал Ришельо. По-късно той се присъединява към кралската армия, но в крайна сметка е принуден да подаде оставка позорно, след като убива младо момче в пиянска свада и впоследствие е осъден. Малко след като се оплакал на сестра си, че в затвора се държат с него ужасно, през 1678 г. кралят издал указ, че на де Кавойе вече не трябва да се позволява да общува с никого, освен ако не присъства свещеник. Но отново има историко-документален проблем и в тази версия – Доже е излежавал присъдата си в затвора Сен Лазар, а Човекът с желязната маска е бил в Пинерол. 

На 18 септември 1698 г. Сен-Марс заема новия си пост като управител на затвора „Бастилия“ в Париж, като води със себе си маскирания затворник. Той бива настанен в единична килия в предварително обзаведената трета камера на кулата Bertaudière. Вторият началник на затвора, дьо Розарж, трябва да му носи храната. Лейтенант дю Хунка, друг офицер от „Бастилия“, е цитиран в някой документи с подробности за затворника с „маска от черно кадифе“.

Човекът с желязната маска (или пък с кадифената) умира на 19 ноември 1703 г. и е погребан на следващия ден под името Марчиоли. Съобщава се, че всичките му мебели и дрехи са били унищожени след това, стените на килията му са остъргани и варосани, а всичко, направено от метал, което мъжът е притежавал, е било претопено.

Източник

Още по темата:

На Марс е открито нещо, което е признак на живот Мистерии и загадки

На Марс е открито нещо, което е признак на живот

Учените са в недоумение от наличието на метан на червената планета

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия Мистерии и загадки

56 години по-късно смъртта на Юрий Гагарин все още е обвита в мистерия

Вече никой не говори за отвличане от извънземни, нито за пиянски инцидент, но не е и техническа неизправност на самолета

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва Мистерии и загадки

Eзерото, което ту се появява, ту изчезва

Туларе е най-странният водоем в Калифорния

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин