Подкрепете ни!




ЛюбопитноСтанислава Цветкова / 12 май 2016

13-ата чакра

Пламен Топузов намери връзката между енергийните центрове на тялото и... клавишите на пианото


Станислава Цветкова

Кое е общото между древната 13-чакрена система и клавишите на пианото? Едва ли може да ни даде отговор друг, освен Пламен Топузов, лицензиран учител от "Школата по Припомняне" на Друнвало Мелхизедек, разработил системата „ Алхимия на Съзнанието". Той е лектор на различни практики, обучения и семинари и в следващите редове ще ни разкаже за тези чакри, които не познаваме. Още за него ще намерите тук.

Пламен е на 36 години. Завършил е техническо училище, но никога не е практикувал наученото там. От малък се чувствал различен от своите връстници, купувал си книжки за извънземни и духове. След като излиза от казармата, заминава за Англия, където прекарва цели 12 години от живота си.

С идването на тази толкова очаквана 2012-а обаче Пламен усеща, че започва да се изгубва в материалния свят и осъзнато се обръща в съвсем друга посока - към духовното, което винаги го е теглело. 

„Невидимият свят стана за мен по-истински от материалният. И го последвах – в началото много рязко. Днес вече се старая да поддържам  баланса, вярвам, че не трябва да изключваме нито един от двата свята", казва той.

Книгата, която променя живота му, е „Древната тайна на цветето на живота" на познатия и на читателите на Списание 8 Друнвало Мелхизедек. Пламен казва, че щом я прочел, търсенето за него приключило. Намира лицензиран учител от Школата по припомняне на Друнвало и преминава семинара „Пробуждане на озареното сърце". По-късно Пламен става ученик на самия Друнвало в Мексико, а днес е сертифициран учител, който провежда семинара в България, помагайки и на други хора да навлизат в сърцето, за да откриват себе си. „Когато ученикът е готов, се появява учителят", усмихва се Пламен.

Друнвало изучава лявото полукълбо, мъжката половина на мозъка, практическия ум на човечеството. След няколко години практики за навлизане в сърцето, Пламен среща друг свой духовен учител – Катрин Шейнберг, която работи изцяло с дясното полукълбо, с женската енергия. Така българинът успява да съчетае двете начала – лявото и дясното полукълбо на мозъка, аналитичния и образния ум. 

Всеки, който се интересува от теми като духовно развитие, медитация или езотерика, познава седемте чакри. Според Пламен обаче чакрите всъщност са осем, а още в древността информацията за тази допълнителна чакра умишлено е изпусната. Защото тя е твърде важна - представлява вход и изход на прехода от божественото съзнание към човешкото и обратно. Ако човек не знае за нейното съществуването, той не може да се завръща към Единното съзнание и се върти в омагьосан кръг, казва Пламен. 

Хората, които разбират от музика, ще ви кажат, че с белите клавиши на пианото може да се изсвири произведение, но то няма да бъде толкова добро, колкото, ако се включат и черните. Ако наложим чакрената система върху хроматичната скала на клавишите, те ще съвпаднат идеално - забелязва нашият събеседник. Осемте бели клавиша са осемте чакри, считани за основни. Всички познаваме нотите – общо седем, които започват и завършват с „до" – това е и осмата, последна чакра, играеща ролята на край и начало. Черните клавиши са останалите пет чакри, които пък напълно липсват в познатата ни система. В музиката се наричат бемоли или диези и се използват за повишаване или понижаване на тоналност. Те задават фините настройки. И ако човек достигне до определено ниво на съзнание, в което е преминал през тези 8 чакри и знае как да ги използва, едва тогава може да разбере, че съществуват още 5 и са общо 13.

Този брой също не е случаен - убеден е Пламен. Прието е, че съществуват 12 основни измерения, а тринадесетото е Бог. Тези 12 измерения се намират вътре в нас, древните египтяни ги наричали „домовете на илюзиите", защото в тях човек е поставен под влиянието на определени илюзии, от които трябва да се измъкне. Единственият път това да се случи е ако сме осъзнати за съществуването на тази последна чакра. Днес сме свикнали да смятаме числото 13 за фатално, а според Пламен няма причина да се страхуваме именно от най-свещеното. 



Разбира се, човек може да работи и с двете чакрени системи, те не се изключват взаимно и всеки е свободен да направи своя избор. Двете системи - на „черните" и „белите клавиши" представляват различни стъпала в извисяването на съзнанието от човешко към божествено, смята Пламен. 

Енергията на 13-ата чакра, така наречената „Звезда на душата", се върти срещу часовниковата стрелка, а на основната - първа, се движи по нейната посока. В първия случай енергията се издига нагоре, а по часовниковата стрелка се спуска надолу. Това означава, че когато божественото съзнанието навлезе в човешкото тяло, то избира доброволно да се спусне до дъното. До най-тъмните и мрачни дебри на Сътворението, където хората могат да проявят своята необуздана и животинска страна. 

Чакрите са доказателство, че всичко, което ни се случва е следствие на  избор, направен от нас самите, казва Пламен. Опознавайки илюзиите, които крие всяка от чакрите, лесно можем да разберем, че сме направили избора си, и сами поемаме отговорност за своите мисли, чувства и действия. Това автоматично означава, че няма добро и лошо – всичко е такова, каквото е – оптималното за конкретната ситуация.

Пламен вярва, че светът ще се промени към по-добро, когато хората обединят своите гледни точки, своето съзнание. Ние сме различни и всеки трябва да уважава индивидуалността на другите, за да се научим да работим заедно. „Единството не е еднаквостта, а когато сме обединени в нашите различия", завършва той.
Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет