Подкрепете ни!




Любопитно22 ноември 2017

„Дните на предизвикателствата ни учат да пътешестваме интелигентно“

Любомир Попйорданов за 13-ото издание на събитието, което започва на 29 ноември


Фестивалът на приключенията, предизвикателствата и спорта Дни на предизвикателствата се открива на 29 ноември 2017 г. Той е част от програмата на „София - европейска столица на спорта 2018" и е своеобразна годишна среща на водещите лица от българската приключенска авансцена. Тринадесетото издание се открива с  презентация на създателя на фестивала Любомир Попйорданов, който неотдавна се завърна от 24-дневно пътешествие в Перу. Това бе идеален момент той да разкаже повече за „дните", за пътуването до Перу и пътуването като начин на живот.

- Г-н Попйорданов, създадохте Дни на предизвикателствата преди 13 години. Обогати ли се мисията на фестивала оттогава и какво гласи тя към 2017 г.?
- Мисията на фестивала продължава да е срещата, споделянето, създаването на синергия между различни групи от практикуващи приключенски спортове и любители на пътешествия с главно „П". Споделянето на този начин на живот, взаимното надъхване, че и най-лудият проект е възможен. Днес сме по-информирани, съществуват съвременни форми за намиране на финансиране, изкушението да прескачаш от една дисциплина в друга е голямо. Във време на тотална зависимост от визуалното е предизвикателство да се споделяш на живо с други 500-600 души като теб без предварителен сценарий. 



- Какво е „Дни на предизвикателствата"– фестивал предимно за пътешественици или за спортисти? А как бихте описал себе си?
- „Дните" са всичко това и много повече. Все пак, опитваме се да създадем програма, която да отвежда към изначалното и то не е спорт, а осъзната потребност за нови хоризонти, за излизане от зоната на комфорта, за случване на мечти. Да, спортните постижения също имат място и са част от дните – тук се връчват годишните отличия и при катерачите, и при скиорите, и при планинското бягане и колоездене. За нас е важно да припомним, че тръгваме първо от природата във и около нас. Това е било водещо и в моето лично развитие на планинар, алпинист и предприемач.  Животът е едно пътешествие и всеки го организира по различен начин. Стремя се да създам условия за успеха на хората, с които работя и които харесвам, и не непременно за да ми отвърнат, а защото това е моята природа, така и чувствам моята мисия. Пътувам без спортна злоба - това не значи, че не бих искал да съм по-добър катерач или по-спортен тип! Но се радвам на всички млади хора и атлети, на които помагаме. Простотията на чиновниците ни държи в кондиция, продължаваме да отстояваме нашите разбирания за България като туристическа дестинация. Това са моите състезания. 



- Кои са акцентите в програмата на „Дни на предизвикателствата"?
- През 2017-а посрещаме легендата в екстремните ски Глен Плейк, но ще имаме и прекрасната възможност да се срещнем на едно място, за по-малко от 12 часа, с почти всички българи, които правят нещо значително в областта на екстремните спортове. Вдъхновяващо е да видиш на една сцена чист човек и увлекателен събеседник като Боян Петров или изпълнения с енергия и плам български катерачен талант Петър Иванов. В програмата са заложени цели 8 филмови премиери. Темата за сигурността преминава през различни презентации и работилници през всичките дни. Ще бъде представена и мемоарната книга на Людмил Янков „Върхове и хора".

- Разкажете повече за приключенския туризъм и с какво е различен от обикновения. Какви са предимствата му?
- През 1990 г. основахме „Одисея-ин" - нашия основен бизнес, с фокус върху приключенския туризъм. Днес това е световен тренд и все по-голяма част от мастодонтите в туризма също се опитват и предлагат в своето портфолио нещо, което да попада в тази категория. Световната асоциация го разглежда като туризъм на бъдещето, но всъщност става дума за туризъм, който се връща към корените си, към автентичното изживяване. Това е пакет от активности сред чиста и неурбанизирана природа, който способства по един уважителен начин срещата с други култури. Над 66% от приходите в приключенския туризъм според статистиката на АТТА www.adventuretravel.biz остават в дестинацията, при доставчиците на услуги, докато при класическия туризъм остават едва 15-16%! Той развива капацитета на местните общности в планините, селата, защитените местности и труднодостъпните места, помага за отговорната интерпретация на ресурсите на един познат регион, като се създават устойчиви работни места за местните хора, работи за местната идентичност. 



- Разкажете за пътуването до Перу и как избрахте  местата, които посетихте през тези 24 дни? 
- Не съм събирач на печати в паспорта. Има дестинации, в които се връщам и които винаги ще ме зареждат – Индия, пустините, най-високите планини. За последните 7 години Латинска Америка като че ли държи първенството, някак си така се получава. Когато изречем Перу, в мислите дори на деца от началното училище изниква силуетът на забравения град Мачу Пикчу. Великият Инка е  избрал едно наистина специално място, за да общува със своите богове, да черпи от най-високите сфери и Космоса извор за своята божествена власт. Срещите на Малкия принц с лисицата, овцата или розата ни дават отговора как трябва да пътуваме. За да разберем едно място, трябва да му се отдадем; за да го изживеем, имаме нужда от време. Дали ще е езерото Титикака или столицата на инките Куско и паметниците на дохристиянските култури, дали ще са рисунките в Наска, върховете на Андите или джунглата на Амазонка... 



Аз лично търся в Латинска Америка културата на старите цивилизации, живата местна традиция и пъстри празници, но и съвременните графити също са култура. Открих за себе си кухнята на Перу. Това е една от страните с най-богато биоразнообразие в света; само при картофите има над 300 вида! Можеш да се нахраниш и за 2 лева на пазара в Куско, и за 100 лева в хубав ресторант, а имат и готвачи, признати от „Мишлен". Представете си – най-луксозните хотели в Куско имат за фундамент и стени, стените на храмовете и дворците на инките. Това е друг свят!

- Разкажете повече за презентацията „Латинска Америка, Земята и Хората", която ще представите на Дните на предизвикателствата? 
- В рамките на тази съвсем кратка презентация ще представя снимки от най-впечатляващите ми срещи с хората в Чиапас (Мексико), Еквадор, Чили, Боливия, Перу и Аржентина. Търся споделяне през срещата очи в очи с хората там, днес. В Чили например практически не са останали местни хора; колонизацията е довела тук всякакви търсачи на злато и богатства – швейцарци, германци, испанци. В Перу преобладават хората от групата на народа кечуа, които лесно разпознаваме в антропоморфните изображения върху глинени съдове или керамиката от дохристиянските цивилизации.  



- Разкажете някое от най-запомнящите се изживявания на този далечен континент?
- Едно от най-интересните ми изживявания в Латинска Америка беше в едно рибарско селище на брега на Тихия океан в Еквадор. Рано сутрин лодките се прибират, натежали от сутрешния улов, рибарите са седнали за по една супа, всички са някак си успокоени, отново са били себе си. И ти си сред тях и споделяш тяхната маса. 
Винаги ще си спомням за джунглата на Амазонка, феерията от цветове, пищната растителност, страховитите влечуги, птиците, среднощния хор. Когато джунглата говори, а ти си се сврял в спалния чувал на втория етаж на лоджията. Или плуването в тъмните води на великата река и срещата със сладководни делфини.

- В днешно време много хора пътуват. Като опитен пътешественик какво бихте посъветвали заминаващите на приключенски и културен туризъм  в  Южна Америка?
- Като начало, да си вземем една дълга отпуска и да не бързаме. Да направим добър компромис и се опитаме да видим това, което най-много ни интересува, без за препускаме из континента – та Чили се е разпростряло на над 4000 км по Тихоокеанското крайбрежие! 
В Латинска Америка има дървета на възраст над 3500 години и прекрасни музейни сбирки, трекинги, които можем да направим и сами, без никаква асистенция, вулкани в постоянна активност. Но за да разберем този континент, трябва да говорим испански и да се подготвим. Ориентацията какво да правим не трябва да започне в седмицата преди пътуването, защото сме намерили евтини билети, а половин година по-рано. Нека пътуваме интелигентно!



- Кои са вашите топ шест дестинации в Латинска Америка и защо? 
  • Куско и Мачу Пикчу в комплект в Перу заради цивилизацията на инките;
  • Джунглата на Амазонка в Еквадор или Перу;
  • Патагония – независимо дали ще изберем Чили, или Аржентина;
  • Салар де Уюни – най-голямото солено езеро в света;
  • Остров Галапагос – не съм бил, но е в моите планове, запазени са екосистеми, такива, каквито ги е видял Дарвин!
  • Вулканите по границата между Чили и Боливия, това са едни от най-достъпните шестхилядници с изумителни езера в подножието. Има действащи вулкани и в Еквадор.

Дни на предизвикателствата 2017 ви очакват между 29 ноември и 1 декември в УАСГ с три дни пъстра целодневна програма от 11 до 22 ч. Програмата по дни и часове можете да видите тук.

Билети: предварително: онлайн от Ticketlogic и на място от магазини „Стената" тридневни билети на цена 25. 
В деня на събитието: тридневни на цена 25 лв. и еднодневни по 10 лв. 
Чатбот на български бълва лъжи Любопитно

Чатбот на български бълва лъжи

По литература ще има много двойки, ако учениците го ползват.

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет