Подкрепете ни!




Светът в теб23 март 2023

Ерих Фром:„Съпрузите, които истински се обичат, са изключение”

Алчността и подчинението карат хората да оглупяват


Снимка: upload.wikimedia.org
Снимка: upload.wikimedia.org
Ерих Зелигман Фром (23 март 1900 - 18 март 1980) е германски психоаналитик, философ-хуманист и психолог. От 1940 г. е гражданин на САЩ. Представител е на Франкфуртската школа на критичните мислители. Автор на книгите „Бягство от свободата", „Изкуството да обичаш", „Душата на човека", „Изкуството да слушаш", „Любов, сексуалност и матриархат: За половете" и много други. Нека си припомним някои възгледи на Фром от „Да имаш или да бъдеш. Дилемата на човешкия избор" (1976), които са актуални и днес. 

• Егоизмът, който поражда системата, кара лидерите да поставят личния си успех над дълга пред обществото. Нищо не шокира повече от това, че политически ръководители и представители на деловите среди взимат решения, които лично ги облагодетелстват, а в същото време са вредни и опасни за обществото. И наистина, ако егоизмът е един от стълбовете на съвременния морал, защо да постъпват другояче? Те очевидно не знаят, че алчността (както и подчинението) кара хората да оглупяват, дори когато съответства на собствените им реални интереси, какъвто е интересът към собствения им живот и към живота на техните близки. В същото време обикновените хора са така погълнати от собствените си проблеми, че рядко обръщат внимание на онова, което излиза извън обсега на личните им интереси.

  • Здравословното потребление е възможно само ако успеем да поставим под строг контрол правото на акционерите и ръководствата на големите предприятия да определят характера на продукцията си единствено с оглед на печалбите и разширяването на производството.
• Можем ли да имаме любов? Ако можехме, любовта трябва да съществува във вид на нещо - субстанция, която човек може да има, да притежава, да владее. Истината е, че няма такова нещо „любов".

• „Любовта" е абстракция, някакво неземно същество, богиня, макар още никой да не е виждал тази богиня. В действителност реално съществуващ е единствено актът на обичането. Да обичаш е продуктивна дейност, която предполага да се грижиш, да познаваш, да откликваш, да проявяваш чувства, да се наслаждаваш. Любовта може да бъде насочена към човек, дърво, картина, идея. Тя създава и засилва усещането за пълнота на живота. Това е процес на самообновяване и самообогатяване.

• Независимо дали са се оженили по любов, или както в миналото по сметка, защото така е било прието, съпрузите, които истински се обичат, са изключение. Условността, обичаят, взаимният материален интерес, грижите за децата, взаимната зависимост или взаимната омраза и страх съзнателно се преживяват като „обич" — до момента, когато единият или и двамата партньори не признаят, че не се обичат и никога не са се обичали. Днес можем да забележим известен напредък в тази насока — хората започнаха да гледат на живота по-реалистично и по-трезво. Мнозина вече не смятат, че сексуалното привличане означава любов или че приятелските, макар и не толкова близки отношения, са израз на любов. Това ново виждане води до по-голяма откритост, но и до по-честа смяна на партньорите, което пък от своя страна не означава, че любовта възниква по-често. Новите партньори могат да не се обичат истински, както и предишните.

• Дори една-единствена постъпка не подлежи на пълно описание. Можем да изпишем стотици страници, опитвайки се да опишем усмивката на Мона Лиза, но усмивката, запечатана на картината, така и ще си остане неуловима, но не защото е толкова „загадъчна". Загадъчна е всяка човешка усмивка (освен ако не става въпрос за заучените, изкуствени усмивки от рекламите). Никой не е в състояние докрай да опише израза на оживление, въодушевление и жизнелюбие или на омраза и самовлюбеност, които могат да се съзрат в очите на друг човек, или многообразието от изражения, походки, жестове и интонации, характерни за хората.

• Само когато започнем да се отказваме от притежанието, което е начин на небитие, т.е. когато престанем да свързваме безопасността и чувството си за идентичност с това, което притежаваме, вкопчени в собственото си Аз и в собствеността, само тогава се появява възможност за новия начин на съществуване — битието. „Да бъдеш" — това предполага отказ от егоцентризма и себичността, или ако си послужим с думите на мистиците — да станем „празни" и „нищи".

• За повечето хора обаче е твърде трудно да се откажат от притежателната ориентация. Всеки подобен опит ги изпълва с висока степен на тревожност, сякаш се налага да се откажат от сигурността; все едно, че ги хвърлят в океана, а те не умеят да плуват. Хората не знаят, че като захвърлят патерицата на собствеността, могат да започнат да се движат сами. Онова, което им пречи, е заблудата, че ще пропаднат, ако не се опират на онова, което притежават.
Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език