Подкрепете ни!




Храна за щастие15 август 2020

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене


снимки: iStock
снимки: iStock
Яжте по-малко мазнини. Яжте по-малко захар. Хранете се 5 пъти на ден.  Яжте повече месести зеленчуци. Никога не пропускайте храненията. Яжте по малко и често. Пийте най-малко осем чаши вода на ден. Не пропускайте закуската. Пийте по-малко кофеин. Пийте по-малко алкохол. Яжте по-малко месо и млечни продукти. Яжте повече риба.

Свикнали сме да ни казват как, кога и какво трябва да ядем. Тези съобщения идват от много различни източници: национални особености, медии, реклама и дори етикети за храни и зърнени култури, както и плакати и листовки в болници и кабинети на джипита. Британският учен-генетк Тим Спектор развенчева популярни митове за здравословното хранене в Daily Mail. Любопитно е.

Аз съм учен и лекар. И все пак през последните осем години бях шокиран от това, което открих и все още разкривам. Толкова много от това, което поглъщаме, когато става въпрос за съвети относно храната, не е подкрепено от науката, а някои от така наречените съвети са категорично погрешни.


Мит: Веганската диета ще ви направи здрави

Броят на веганите във Великобритания почти се утрои между 2014 и 2019 г., като един от осем британци се определя като веган или вегетарианец. Междувременно една трета от британските потребители имат дни без месо и редовно купуват алтернативи на растителна основа. Но наистина ли веганската диета е толкова здравословна, колкото се опитват да ни докажат?
Много хора твърдят, че се чувстват по-добре и имат повече енергия с диета на растителна основа. Започват да мислят по-внимателно какво ядат, да избират по-здравословни храни и да избягват случайни закуски.

Въпреки това, веганството не означава ядене на листа от маруля, безвкусно тофу и няколко сладки бобчета. В наши дни има веган мак сирене, кървящи бургери от цвекло и пържено пиле веган. Съществуват и версии на растителна основа на любимите ни меса, сирена, десерти и сладоледи, натъпкани с химикали, захар и наситени мазнини. Независимо дали вашите колбаси са направени от прасе или соя, всички те са високо преработени и висококалорични, наситени с мазнини и сол. Веганската и вегетарианската храна се предлага на пазара като по-здравословна, а някои от продуктите съдържат до 40 изкуствени съставки.

Добре, че манията по растителни млека отлетя. Няма доказателства, че те са по-здравословни от кравето мляко. Много от тях са лишени от ключови хранителни вещества като калций, желязо и витамин В12, които се намират в млечните продукти и могат да съдържат прекомерни нива на химикали и добавки.

По-голямо притеснение е увеличаването на веганството сред децата. Проучванията показват, че децата вегани често са по-дребни и в организмите им нивата на хранителни вещества като рибофлавин (витамин В2) и витамин В12 са ниски. В крайни случаи тези липси водят до сериозен риск за здравето.

Така че веганството само по себе си не е задължително здравословно. По-добре е хората да консумират по-голямо разнообразие от растения и фибри, но при това да не изключват малки количества месо и млечни продукти. Не се чувствайте под натиск да купувате алтернативи на растителна основа, които често са пълни с добавки, захар и мазнини.


Мит: Ако прескочите закуската ще наддадете на тегло

„Закуската изяждай сам!“, „Никога не пропускай закуската!“ Идеята, че яденето на закуска сутрин е ключът към повишаването на енергията и подобряването на концентрацията и настроението през целия ден, е мантра, вградена в повечето от нас от най-ранна възраст. Бетонирано е убеждението, че закуската по някакъв начин „стартира“ метаболизма или че пропускането й означава, че сте по-гладни по-късно през деня и така преяждате.

Въпреки липсата на доказателства за тези твърдения, те са представени като научно подкрепени факти и залягат в правителствени програми, медицински проучвания и мъдри съвети от здравни организации - правителствени и неправителствени. 

Систематичен преглед и анализ на проучванията за пропускане на закуска най-накрая бе публикуван в Британския медицински журнал през 2019 г. Изводът: няма доказателства в подкрепа на твърдението, че пропускането на хранене ви кара да наддавате на тегло или неблагоприятно намалява скоростта на метаболизма ви в покой. 

Данните показват точно обратното. 
Има доказателства, че гладуването за по-дълго от 12 часа може да намали нивата на инсулин и да помогне на някои хора да отслабнат. Тревогата, че пропускането на закуска може да доведе до преяждане по-късно през деня, е теоретично оправдано: хората, които пропускат закуската, ядат обикновено повече на обяд и леко намаляват физическата си активност. Метаболизмът на организма се инициира и от процес, известен като диетична термогенеза, при която храната сама генерира малко топлина в организма, поради което често се казва, че закуската стартира метаболизма. 

Но тези умели компенсаторни механизми, дори когато са взети в съвкупност, не са напълно достатъчни, за да компенсират ползите за отслабването, породено от пропуснатата закуска.

Ако се задълбочим - колко многомилиардни индустрии, които се занимават с производство на зърнени култури и продукти от тях, могат да загубят ако повече хора започнат да прескачат закуската, е лесно да се разбере защо митовете за закуската са толкова широко разпространени и устойчиви.



Мит: Рибата винаги е здравословен вариант

Непрекъснато ни заливат съобщения, които ни казват, че рибата е една от най-здравословните храни. Нискокалорична и високопротеинова храна, богата на омега-3 мастни киселини, което уж е добро за сърцето и мозъка. Но нашата мания за риба е била манипулирана от компаниите за хранителни продукти и добавки, а индустрията за добавки с рибено масло е на стойност 23 милиарда паунда.

Почти 20 на сто от британците и десет процента от американците приемат дневна добавка рибено масло, а Великобритания харчи 2,8 милиарда паунда годишно за риба. Но имам лоши новини за феновете на рибата: тя не е чак толкова хубава, колкото се опитаха да ни накарат да повярваме, че е.
Неотдавнашно клинично изпитване на 259 бременни жени и проследяването им, както и на техните деца до седемгодишна възраст, установява, че добавките от рибено масло по време на бременността не са довели до отглеждането на по-здрави деца.

Всъщност доказателствата за полезността на омега-3 добавките не съществуват.
Здравните системи ни карат да мислим, че трябва да намалим приема на месо и вместо това да ядем две до три порции риба седмично, ако искаме да намалим риска от заболявания. Това твърдение е лишено от научни доказателства.

Въпреки че засега няма нищо, което да показва, че рибата вреди на здравето ни, има красноречиви причини, които да ни накарат да се замислим дали тя е сред най-здравосолвните вкусотии. Океаните не могат да насмогнат на повишеното търсене, морските дарове не поевтиняват. Рибният ресурс намалява, а това е лоша новина както за околната среда, така и за нашето здраве, защото всеки знае с какво е наблъскана отгежданата промишлено риба в рибарниците...Да, да, освен съмнителната храна за рибите, там властват и антибиотиците в огромни количества. Както и водороден прекис...

А знаехте ли, че има една малка животинка, която обожава да хапва сьомга, както е опакована и приготвена вие да я купите? Морската въшка. Морските въшки убиват една пета от сьомгата за продан и това струва на индустрията над 1 милиард британски лири годишно.

Изобщо няма да се спираме на опасностите, които идат от тежките метали, като олово и живак, които са се натрупали в рибата. Нито пък за възможността морските дарове да бъдат замърсени с микропластика.
Продължавайте да се наслаждавате на рибата, но плащайте повече за по-качествени, устойчиви видове - и не очаквайте това да ви спаси живота.

(Следва продължение)

Още по темата:

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко Храна за щастие

Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко

Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички! Храна за щастие

Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!

Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло

Незаменимата канела Храна за щастие

Незаменимата канела

Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването Храна за щастие

Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването

Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни! Храна за щастие

(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!

Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан Храна за щастие

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

Не изключвайте бадемите от диетата си Храна за щастие

Не изключвайте бадемите от диетата си

Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла Храна за щастие

За постите и смисъла

Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето Храна за щастие

Уханието на кафето

От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет Храна за щастие

Черният чай намалява риска от диабет

Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята! Храна за щастие

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие Храна за щастие

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие

Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора? Храна за щастие

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?

Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки Храна за щастие

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки

Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Сол вместо захар в кафето Храна за щастие

Сол вместо захар в кафето

Учените твърдят, че има логика в странната комбинация