
снимка: iStock
Най-разпространената закуска на човечеството може да е отговорът за премахването на микропластмасата от водата. Изследователи от Принстън успешно са използвали яйчен белтък, за да създадат лек и порест аерогел - материал, който може да се използва по няколко начина, включително филтриране на вода, съхранение на енергия и звук, както и изолация.
През последните години микропластмасата е огромен екологичен проблем, причиняващ хаос на екосистемите дори в най-отдалечените райони на планетата. Предишни изследвания от Япония изчисляват, че светът разполага с удивителните 25,3 милиона метрични тона пластмасови отпадъци, изхвърлени в океана – и това е само върхът на айсберга! Големи количества пластмаса вероятно има и на дъното. С настоящите водолазни съоръжения тя е все още труднооктриваема. Освен това вероятно има още 540 милиона метрични тона неправилно управлявани пластмасови отпадъци – около 10% от общата пластмаса в света – хванати в капан на сушата.
И онеже пластмасата не е разградима, изследователите в това проучване предполагат, че половин милиард метрични тона неправилно управлявана пластмаса вероятно ще надживеят сегашното време - наследството, което хората оставят на тази планета.
Идеята да се използват яйца за почистване на световния океан хрумнала на автора на проекта Крейг Арнолд, професор по механично и космическо инженерство в Принстън. Първоначално той смятал, че хлябът, смесен с въглерод, ще произведе необходимата структура. След много опити и грешки с различни рецепти за хляб, Арнолд и неговият екип започнали просто да изваждат съставките на амалгамата, докато не останали само белтъците.
"Започнахме с по-сложна система и просто продължихме да я намаляваме, намаляваме, намаляваме, докато не стигнахме до същината. Именно протеините в яйчените белтъци водеха до структурите, от които се нуждаехме" - обяснява Арнолд.
Яйчените белтъци са почти изцяло съставени от албумин (протеин). След изсушаване чрез замразяване и нагряване до 900 градуса по Целзий в анаеробна среда, те генерират структура от влакнести въглеродни нишки и графенови слоеве. Тази структура има способността да премахва солта и микропластмасата от морската вода по забележителни начини - съответно с 98% и 99% ефективност.
Структурата на аерогела се формира от графенови листове, опънати през мрежи от въглеродни влакна.
Това откритие е изненадващо, но приветствано сред учени и изследователи. Експериментите са направени с обикновени яйца, закупени от магазина, а това е рентабилно, ако се стигне до прилагането на откритието в широки мащаби. Единственият проблем е, че хранително-вкусовата промишленост няма да насмогне на търсенето на яйца за почистване на световния океан.
„Активният въглен е един от най-евтините материали, използвани за пречистване на вода. Сравнихме нашите резултати с активен въглен и той е много по-добър" - допълват авторите на статията, публикувана в списание Materials Today.