
снимка: iStock
Когато готвите храната си в пластмаса за микровълнова фурна, отровните химикали могат да се пренесат към храната ви. Как точно става това разказва на сайта си подробно д-р Джоузеф Меркола.
Изследователи от университета в Алмерия в Испания регистрирали засилено пренасяне на химикали към храната, когато тествали картофи-полуфабрикат в пластмасови контейнери, приготвени в микровълнова фурна. Учените открили и силно токсично съединение, образуващо се в картофите. То липсвало при сварените картофи в стъклен или метален съд на газов или електрически котлон.
„Беше демонстрирана силно изразено преместване на полимери на полипропилен гликол (PPG) от найлонови торбички към картофи … само когато се готвят в микровълнова печка в контакт с пластмасата. Тоест, тези PPG – ако присъстват в торбичките — не се прехвърлят в храната, освен ако не се готвят заедно, както се прави в микровълновата фурна“, каза авторът на изследването Франсиско Хосе Диас Галиано пред El Pais.
Микровълновата енергия върху пластмасовата торбичка изглежда задейства процес, чийто краен резултат е комбинация между един от онези синтетични фотоинициатори, използвани в синтеза на пластмаси – HMPP – и малтоза, естествен компонент в нишестето от картофите, обяснява д-р Меркола. Не е известно какво се случва в тялото ви, когато се яде HMPP-малтозното производно, новообразувано във вашите картофи в микровълнова фурна, но изследователите предполагат, че то предполагаемо има „висока токсичност“.

След три минути микровълново нагряване някои от пластмасите отделят до 4,22 милиона микропластмасови и 2,11 милиарда нанопластмасови частици само от 1 квадратен сантиметър площ. А излагането на микропластмаси може да доведе до клетъчна смърт, имунни реакции и оксидативен стрес, както и потенциално кръстосани клетъчни мембрани.
Д-р Меркола съветва да избягваме да готвим храната си в пластмаса. Както и да обърнем внимание на всички заобикалящи ни предмети от тази отровна материя и да намалим присъствието им в нашето ежедневие. Става дума не само за опаковки на храна, но и за пазарски найлонови торбички, бутилки, сламки, прибори. Можем да изберем стъклени шишета и контейнери за храна за многократна употреба. Избягвайте бързите храни и ултрапреработените храни и вместо това търсете продукти в опаковки от естествени материи.