favorites basket
user
Екология28 август 2024

Тефлоновият грип

Много хора дори не разбират, че имат полимерна треска, оплакват се от главоболие и болки в тялото

снимка: iStock
снимка: iStock
Тефлоновите тигани излизат на пазара през 30-те години на миналия век, популярността им през годините нараства. Това се дължи на техните удобни незалепващи повърхности, които са лесни за почистване и изискват по-малко мазнина за готвене. Но тези любими на всяка домакиня съдове са свързвани с определени здравословни проблеми. Един от най-известните е полимерната треска или „тефлонов грип“. Всъщност центровете за контрол на отравянията на САЩ са получили 267 доклада за треска от полимерни пари само през 2023 г. 

Макар статистиката вероятно да не е много точна по ред причини, докладваните случаи в САЩ през 2023 г. са се утроили в сравнение с предходни години. Много хора дори не знаят, че заболяването им е причинено от използването на тефлонови тигани, тъй като симптомите наподобяват други заболявания. Тефлоновият грип се отнася до симптомите, които хората изпитват след излагане на изпарения от PTFE (политетрафлуоретилен). Тези изпарения са от полимерното покритие, което прави повърхността на тиганите незалепваща. Но се отделят токсични химически газове дори когато в тях се готви при нормални температури.
Изпаренията са вредни не само за хората, те са отровни и за домашните любимци. Симптомите на тефлоновия грип обикновено продължават няколко дни и включват: 
  • треска ;
  • главоболие;
  • мускулни болки или крампи;
  • треперене или втрисане;
  • кашлица;
  • слабост;
  • неприятен вкус в устата;
  • гадене;
  • жажда;
  • изпотяване.
Нагряването никога не трябва да е над 260 градуса по Целзий. Прегряването на тефлоновите тигани е това, което причинява разрушаване на покритието и отделяне на токсични изпарения. Използвайте ниски до средни градуси и никога не загрявайте предварително празен тефлонов тиган. 

Уверете се, че мястото за готвене е добре проветрено. Не използвайте метални прибори, когато готвите, тъй като те могат да надраскат тефлоновото покритие. По-добре използвайте прибори от силикон, дърво или пластмаса. За почистване на съдовете избягвайте абразивни препарати, те повреждат покритието. Ако сегашният ви съд за готвене е надраскан или повреден – сменете го. 

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.