
снимка: iStock
Кето и палео диетите станаха изключително популярни през последните няколко десетилетия, но ново проучване извади наяве новини, които няма да се харесат на природозащитниците. Изследователите сравняват няколко популярни диети за цялостното им хранително качество и за въглеродния отпечатък. Както кето, така и палео диетите имат най-голямо въздействие върху околната среда.
Проучването оценява резултатите за качество на диетата, получени от над 16 000 възрастни в САЩ чрез Националното проучване на здравето и храненето на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Екипът от университета Тулейн, Луизиана, класифицира хората с 6 различни режима на хранене - ядящи всичко, вегетарианци, прилагащи пескатарска (без месо, но с риба), веганска, кето и палео диети. Разработена е специална система за точкуване, която се опира на федералния индекс за здравословно хранене. Това проучване представлява първото по рода си изследване на въглеродния отпечатък на кето и палео диетите и тяхното сравнение с други обичайни диети сред възрастните в САЩ.
Кето диетите (съкратено от кетогенни) се стремят да тласнат тялото към кетоза – метаболитно състояние, което възниква, когато тялото ви изгаря мазнини за гориво, а не глюкоза – целта е хранене с ниско съдържание на въглехидрати. Обикновено тялото ни използва глюкозата от храната за енергия, но когато въглехидратите му свършат, черният дроб започва да разгражда вместо това запасите от мазнини. Енергията, която получава от този процес, идва от молекули, наречени кетони.
Кето диетите първоначално са разработени за лечение на деца с епилепсия, но скоро навлязоха в масовите медии, където се превърнаха в популярна опция за отслабване. Поддръжниците на кето могат да се похвалят с редица ползи за здравето, включително загуба на тегло, по-слабо чувство на глад и повишени енергийни нива – но изследователите предупреждават за потенциални опасности. Проблемът е, че досега са изследвани само краткосрочни резултати. Все още не е ясно дали диетата е ефективна в дългосрочен план и дали е безопасна.
Сега ново изследване от университета Тулейн поля със студен душ феновете на този хранителен режим. Екипът изчисли, че кето диетата генерира почти 2,91 килограма въглероден диоксид за всеки 1000 консумирани калории. Установено е, че палео (съкратено от палеолитна) диета, модифицирана версия на кето диетата, която позволява някои въглехидрати от плодове и зеленчуци, има следващия най-висок въглероден отпечатък, генерирайки 2,6 килограма въглероден диоксид на 1000 калории.
Диего Роуз, професор и програмен директор по хранене в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Тулейн, обяснява: „Подозирахме отрицателните въздействия върху климата, защото те са ориентирани към месото, но никой не беше сравнявал всички тези диети – тъй като те са избрани от лаици, а не от експерти. Предават се от човек на човек, но няма научна обосновка за тях, нито обща рамка, по която да се оценяват вредите и ползите от тях.“
Установено е, че веган диетите имат най-малко въздействие върху климата, тъй като генерират само 0,7 кг въглероден диоксид на 1000 калории – по-малко от една четвърт от въздействието на кето диета. Вегетарианството и пескатарианството са следващите в списъка. Интересното е, че пескатарианските диети имат най-високо цялостно хранително качество и изпреварват както вегетарианските, така и веган режимите.
Режимът „ям всичко“, който „спазват“ около 86 процента от анкетираните, е по средата както по отношение на хранителните качества, така и по отношение на въглеродните емисии. Учените дори направили сложни изчисления какво ще се случи с въглеродните емисии, ако всеядните преминат към вегетарианска, растителна или средиземноморска диета.
„Изменението на климата е може би един от най-належащите проблеми на нашето време и много хора се интересуват от преминаване към растителна диета“, казва Роуз. „Въз основа на нашите резултати, това би намалило вашия отпечатък и като цяло би било здравословно. Нашето изследване също така показва, че има начин да подобрите здравето и отпечатъка си, без да се отказвате напълно от месото.
Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition .