Подкрепете ни!




Здраве16 април 2024

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им


снимка: iStock
снимка: iStock
Постепенното отслабване на костите, което предразполага към фрактури, е едно от най-честите и значими последици от стареенето. За да се справим с него, ние мъдро се опитваме да предотвратим загубата на костна маса като сканираме костите. И на голям брой пациенти могат да бъдат продадени лекарства за увеличаване на костната плътност – в много от случаите напълно безсмислено.

Това пише д-р Джоузеф Меркола в статия, озаглавена „Голямата измама с остеопорозата“, публикувана от midwesterndoctor.com. За пореден път той разкрива основните схеми, по които се работи в световен мащаб с цел увеличаване на печалбите на фармацевтичната индустрия. 

Според Меркола този подход е погрешен, тъй като данните от тези сканирания често нямат връзка с действителната здравина на костите и защото простото увеличаване на костната плътност често създава крехки кости, които се счупват при стрес. Освен това, най-често използваните лекарства за лечение на костната плътност са известни със своите странични ефекти.
Винаги, когато съществува голям пазар на лекарства (напр. в момента остеопорозата засяга около 20% от жените над 50 години), медицинската индустрия ще отхвърли всеки подход към състоянието, който не води до възможността да продава големи количества доходоносни медицински услуги.
Меркола обяснява един широко разпространен начин за упражняване на влияние, използван от медицинската индустрия. Първо се вкарва в норма и протоколи даването на „безобидно“ лекарство на широк кръг от хора. След това се продават все по-скъпи фармацевтични медикаменти за лечение на усложненията, които много хора изпитват от „безобидните“ илачи. 

Друг начин за повишаване на печалбата на фармацевтичните гиганти според Меркола е, когато се променят параметри и показатели, измерващи здравето на човека, които се считат за „нормални“. 
Той дава пример: „Показателите на кръвно налягане, които се представят като  „безопасни“ непрекъснато се понижават. В резултат на това все повече и повече хора приемат лекарства за кръвно налягане. Възникват нови проблеми. Например възрастните хора (поради калцирането на артериите с възрастта) се нуждаят от по-високи стойности на кръвното налягане, за да достигне кръвта до мозъка, и поради това много от тях страдат от замаяност и катастрофални падания от пониженото с лекарства кръвно.“
Откакто са започнали масовите прегледи за нивата на холестерола, това, което представлява „безопасен“ холестерол, също непрекъснато се понижава от корумпираните комитети, които създават насоките, следвани от лекарите в тяхната практика. Например широко използван калкулатор, който определя риска от инсулт или инфаркт, постоянно заключава, че хората са изложени на висок риск от инфаркт и трябва спешно да започнат статини, но почти никой лекар на практика не знае, че проучване от 2016 г. на 307 591 американци откри, че калкулаторът надценява риска им 5-6 пъти. По същия начин повечето лекари не знаят, че освен че не са от полза за пациентите, статините са и изключително опасни лекарства.

Меркола пише и за състоянието „хипертония на бялата престилка“. Заради стрес от прегледа и лекарския кабинет, много пациенти вдигат кръвно по време на измерването му, погрешно биват диагностицирани като хипертоници и им се изписват съответните купища лекарства. 
„Глупостта на този подход се подчертава от проучване, което установи, че премахването на приема от възрастни на средно 2,8 несъществени лекарства в едно заведение е довело до намаляване на смъртността им за една година от 45% на 21%, а хоспитализациите през тази година – от 30% на 11,8%. “
Д-р Меркола подлага на критика и наложения през последните години за норма рутинен мамографски скрининг, който според настоятелните препоръки трябва да се извършва на две години. Един от изводите му е, че „рентгенолозите правят толкова много пари от мамограми, че имат присъща нужда да оправдаят необходимостта от този рутинен скрининг“.

И тъй като статията му е посветена на остеопорозата, критикът на конвенционалната медицина, описва подробно как се формират показателите на костна плътност, според които се заключава дали една жена в зряла възраст получава диагноза и лечение или не. Според него основна груба грешка е, че сравнението, за да се определи степента на изтъняване на костите, се прави с параметрите, характерни за 30-годишен човек. Костите естествено стават по-малко плътни с възрастта, пише той. 

Меркола обяснява още, че всъщност има голяма разлика в резултатите от DEXA сканирането  в зависимост от това коя машина се използва, как операторът извършва теста и какви кости се измерват. Цитира проучвания, които откриват  5-6% разлика в костната плътност в зависимост от това къде е направен тестът. 

Според автора на статията е безсмислена препоръката възрастните жени на две години да си изследват плътността на костното вещество. Той смята, че това е направено, отново за печалба. Всяко от тези сканирания обикновено струва между $150 и $300.

След като пациентът е диагностициран с остеопороза (и в някои случаи след диагностициране на остеопения) му се назначава лечение с прием на бифосфонати (с редица сериозни странични ефекти) за срок от 3-5 години в зависимост от това дали лекарството се прилага интравенозно или перорално. И машината се завърта отново и отново...

Източник

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване