Подкрепете ни!




История30 януари 2024

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно

Кратка ретроспекция на най-разпространените професии през XVIII век


Худ. Хенри Сингълтън, Wikimedia Commons
Худ. Хенри Сингълтън, Wikimedia Commons
Ако можехме с машина на времето и да се озовем в 20-те години на XVIII век, знаете какво можем да очакваме. Е, поне приблизително – няма електричество, няма интернет, по-бавно се пътува, все още не са открити най-важните неща, с които живеем днес и без които не бихме си представили дните си. Но много от най-разпространените професии в големите селища преди три века са ви добре познати. Вижте кои са те, според сайта Grunge.

Шивач

Създаването на дрехи се е смятало за тежък физически и интелектуален труд, изискващ високо квалифицирани кадри. Градовете гъмжали от шивачи, предимно мъже, които са преминали през години обучение, а платът става най-внасяната стока в колониите. Докато европейските шивачи се специализирали в изработката на едно нещо от тоалета, техните колониални американски колеги предлагали широк асортимент от дрехи за различни клиенти. Въпреки трудностите в занаята се включват и жени, които допринасят за развитието на професията и отношението към жената като работодател и работник. В края на XVII век във Франция шивачките успяват да сформират своя собствена гилдия. Но гилдията на френските шивачи се опълчва срещу тях – мъжете настояват кралят да забрани достъпа на жени в силно конкурентните пазари като производството на платове и създаването на шивашки ателиета.

Печатар

В печатницата от XVIII век печатарят трябвало да сглобява всеки текст буква по буква и в обратен ред, за да осигури правилното подреждане на отпечатаните редове. Печатната преса вероятно се е появила в Китай през IX век. Вестниците, брошурите, етикети, книги, географски карти, печатната реклама – набират бърза популярност.

Собственик на кафене

Въпреки че днес Великобритания е известна като страна на любителите на чай, някога в бита на местните е доминирала друга напитка – кафето. Кафенетата се появяват за първи път в Англия през 1652 г. в Оксфорд, а до 1700 г. те вече могат да се видят навсякъде.

В тези заведения обаче не се сервирали днешните десетки видове подсладени, смесени с какво ли не кофеинови напитки, а само много силно горчиво кафе, което било ценено заради незабавния ободрителен ефект, отколкото заради вкуса. Енергичните пиячи на кафе превърнали кафенетата в социални центрове, където мъжете можели да общуват, обсъждат различи житейски теми и да сключват бизнес сделки. Жените обаче често получавали отказ за влизане в тези примамливи места.

Дърводелец

Квалифицираните дърводелци са били незаменими през XVIII век. От изграждането на конструкции до правенето на бъчви и колела, тяхната работа засягала различни дейности от ежедневието. Особено във времената преди появата на картонени кутии и метални транспортни контейнери, производството на дървени изделия е било необходимо за съхранение и транспортиране на различни стоки.

Пивовар

Жените не са имали особени възможности за работа и достъп до висококвалифицирани професии, но една от най-популярните дейности сред европейските и колониалните жени било варенето на бира. Въпреки че днешната пивоварна индустрия все още е доминирана от мъже, история разказва, че при възникването си този бранш е бил предимно в женски ръце. В Европа жените от онова време създават малки пивоварни, за да печелят пари и едновременно с това да се грижат за дома си и многобройната си челяд. Така или иначе те варели нискоалкохолната напитка за мъжете в семейството. Всеки излишък от ейл можело да бъде продаден на съседи или минувачи и бизнесът да се разрасне понякога до създаване на гостилница и кръчма. До 1700 г. никой нямал нищо против жените кръчмарки. По-късно през годините били нарочени за неморални, някъде дори обявени за вещици, а гостилниците им си спечелили съмнителна репутация. Така и в пивоварството, и в кръчмарството, територията отново завзели мъжете.

Фризьор

Благодарение на придворните тенденции, перуката се превърнала в символ на висок ранг и дълбоки джобове. В ранните американски колонии някои благородници все още носели перуки, докато други пудрили косите си в бяло, за да имитират тенденцията. Изработката на перуки изисквала много труд и време. 

Кръчмар

Кръчмите, както и кафенетата, не са били просто места за пийване, те са изпълнявали ролята на важни социални центрове, места за срещи и дори за политически дебат. Въпреки популярността на техните заведения, собствениците на механи трябвало да се сблъскат с много проблеми. От тях се изисквало да продават прилични продукти и също така да се уверят, че кръчмата им предлага интересни забавления за посетителите. В същото време им се налагало да се борят с местните закони и нрави и да се опитват да привличат нова клиентела с хазарт и танцьорки.

Ковач

Ковачът изработвал всички основни метални предмети за ежедневието. От пирони до плугове. Тези майстори били много търсени. Ковачите демонстрирали високо ниво на умения, работейки при тежки условия – при високи температури и с опасни инструменти, невинаги осигуряващи сериозна техника на безопасност. Едва през XIX в., с индустриалната революция, престижността на тази професия леко започва да намалява.



Пекар

Пекарите и в древността, и в наши дни са на почит, защото от векове изхранват с пресен хляб онези, които вече нямат време да си го пекат у дома, тъй като са заети да работят от сутрин до здрач. Високите градуси в помещенията с пещите понякога карали пекарите да съблекат част от облеклото си, но шапката винаги оставала – за да не се замърси тестото. И тогава, както и сега, хлебарите са ставали много преди изгрев, за да успеят да извъртят първите тави до утрото, когато клиентите им са тръгвали за работа. Но заплащането не било добро, сочат исторически справки в книжата на браншовици от Франция от онова време. Тежките условия на труд, търсенето на високи умения и незадоволителното заплащане – тази конфликтна ситуация с пекарите и недостигът на хляб станали една от причините, довели до Френската революция.



Аптекар

Когато човек се разболявал в онези времена, най-често се е обръщал към аптекар. Тези медицински работници са били част от тристепенна здравна система в европейски стил, която включва също хирурзи и терапевти. Фармацевтите забърквали илачите и ги продавали, терапевтите и хирурзите – диагностицирали и лекували.

Аптеките разчитали на маркетинга, интериорът им остава дълго време непроменен – дълги рафтове с изрядно подредени по тях стъклени и керамични буркани, съдържащи традиционни и нетрадиционни прахчета, течности, отвари и мехлеми. Самите аптекари правели лекарства в магазина си, като смесвали и стривали съставките с хаванче и пестик, което все още е изобразено на някои модерни аптечни лога.

Още по темата:

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

63 години от първия полет на човек в Космоса

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел История

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

Историята на една шашма от 29 февруари 1504 г. в Ямайка

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията История

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията

Предците ни смятали, че небесните явления са послания от боговете, знак за прекратяване на война или напускане на местообитание

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи История

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи

Споделяли здравословни проблеми и медицински съвети, точно както и днес

Когато небето и Земята си прощават История

Когато небето и Земята си прощават

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек. История

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек.

Шипченската епопея: „Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?”

Баба Марта не е баба! История

Баба Марта не е баба!

Тя е булка, мартеницата е разветият й сватбен чаршаф. Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян.

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години История

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години

Ако нямате календар за 2024 г., можете да ползвате от 1996-а или от 1968-а

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Пав История

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“

Историци и археолози с петиция срещу решението в местността „Хайдушко кладенче“ да се добиват инертни материали

Трифоновден – 1 или 14 февруари? История

Трифоновден – 1 или 14 февруари?

В празничността на тези дни могат да бъдат различени много предхристиянски вярвания, които нашият народ е съхранил

Атанас си мина и зимата замина История

Атанас си мина и зимата замина

В българските народни представи св. Атанас бил един от шестимата братя юнаци, които си поделили небето и земята в началото на света

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол... История

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол...

Яворов: Истинската вяра е да умреш като Ботев за една идея, дори когато знаеш, че е предварително обречена

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота История

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота

Красивият символ на Творението присъства в много култури от векове

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно

Коледата с ритъма на сърцето История

Коледата с ритъма на сърцето

В деня преди Коледа според народните представи цялата природа затаява дъх в очакване на чудото