Подкрепете ни!




Светът в тебЕкатерина Ангелова / 6 април 2022

Приемането: Най-важният ключ към щастлив живот

Важно е да осъзнаем, че отрицателните емоции и реакции с нищо не променят обстоятелствата около нас


снимки: iStock
снимки: iStock
Казват, че ПРИЕМАНЕТО е ключ към щастлив живот, изпълнен с надежда, усмивки и спокойствие. Да се научим да ПРИЕМАМЕ нещата, които ни се случват, такива, каквито са, това съветват духовни учители, техни последователи, различни религии и философски школи. Това означава да не се бунтуваме, да не се гневим, когато нещо лошо ни се случва – когато загубим близък човек, работата си, когато се разболеем или ни сполети друго нещастие.

Но какво е това ПРИЕМАНЕ, за което постигналите духовно просветление говорят?

Лесно е да ПРИЕМАМЕ нещата такива, каквито са, когато ни се случват хубави, зареждащи, радостни, щастливи събития. Често дори не им обръщаме внимание, не ги осмисляме в дълбочина и за това защо се случват в живота ни. Просто ги ПРИЕМАМЕ. И ги преживяваме.

Но не така стои въпросът, когато говорим за негативните събития и обстоятелства, които ни спохождат.Когато ни се случи нещо лошо плачем, тръшкаме се, оплакваме се, тъгуваме, самосъжаляваме се, проклинаме съдбата, обвиняваме другите. Бунтуваме се, отричаме, ядосваме се и се зареждаме с куп отрицателни емоции, които не ни носят нищо добро и градивно. Буквално излизаме от кожата си, ставаме друг човек, мразим, заклеймяваме, страдаме. Тогава се обаждат нашите първични и неконтролирани емоции.

Ако успеем за миг да ги укротим и да пуснем в действие нашето дълбоко осъзнаване на ситуацията, ще забележим, че всичко това е излишно. Че отрицателните емоции и реакции с нищо не променят обстоятелствата около нас. Всичко си остава такова, каквото е. Не можем да върнем от оня свят близък човек, не можем да предотвратим станалата вече катастрофа или друга тежка ситуация, която ни е застигнала по пътя. Точно тогава идва моментът, в който трябва да извикаме дълбоко в себе си ПРИЕМАНЕТО. Важно е обаче да знаем, че ПРИЕМАНЕ не означава ПРИМИРЕНИЕ – скланяне на глава и предаване. Не! То означава СМИРЕНИЕ.


Да се научим да приемаме не е лесно, но е важно

ПРИЕМАНЕТО скрепява връзката между ума и тялото ни. Когато сме в процес на ПРИЕМАНЕ, ние всъщност изпращаме сигнали към Вселената, към Бог, към нашето висше Аз, че вярваме в техния план и промисъл, както и в това, че сме тук с причина. Че това, което става в момента, идва при нас с причина и има своя дълбок смисъл. Смисъл, който може и да не проумяваме в настоящето, но предстои да ни се разкрие рано или късно. Процесът на ПРИЕМАНЕ и смирението, с което го подплатяваме, са важна част от нашето духовно израстване.

Но ПРИЕМАНЕ не означава да се пуснем по течението, да не правим нищо, за да подобрим живота си, и да чакаме да ни се случва само онова, което „съдбата е предопределила за нас“. Напротив! Когато практикуваме ПРИЕМАНЕТО, ние сме по-спокойни, щастливи, уравновесени, заземени и сме способни да осмислим всичко по начин, който ще ни подскаже какви действия е най-добре да предприемем, за да продължим напред и да съградим нашия мечтан живот дори когато се чувстваме тъжни, самотни, изоставени от Бога и съдбата, когато се чувстваме като жертва на обстоятелствата.

Най-големият враг по пътя ни към постигането на всемирното, искрено ПРИЕМАНЕ се оказва вътрешната съпротива, която всеки от нас изпитва понякога. Ако дълбоко в себе си не можем да се освободим от нея, то ние само бихме се самозалъгвали, че приемаме лошите неща в живота си, докато съпротивата и чувството за лъжовност само биха нараствали. Ако обаче успеем да се смирим истински и достигнем точката, в която с лекота практикуваме ПРИЕМАНЕТО на външните обстоятелства и самите себе си, то тогава бихме се възползвали безпрепятствено от всички блага, които този процес носи.


Лошите ситуации също са Бог

Ако вярваме, че Бог е навсякъде и всичко е Бог (или част от него), то бихме могли с лекота да ПРИЕМЕМ, че лошите ситуации, в които изпадаме, също са Бог. Това (ако въобще вярвате в Бог, независимо какво точно представлява той за вас и с какво име го наричате) до голяма степен би облекчило негативните емоции и чувства, които се надигат у нас – недоволството, омразата, гнева, тъгата, раздразнението и т.н.

Да ПРИЕМЕМ живота такъв, какъвто е, с цялата му тежест, трудности, лишения и изпитания, всъщност това е центърът, към който ни тегли идеята за духовното ПРИЕМАНЕ на нещата. Целта е въпреки всички стресови фактори, да живеем живота си спокойно, щастливо и с позитивна нагласа. В противен случай често хората преувеличаваме силата и значимостта на проблемите си. Правим ги по-големи, отколкото са в действителност, и им позволяваме да „притежават“ и подчиняват съществуването ни, като се фокусираме твърде много в тях. Ключът към справянето ни с всеки проблем се корени в това да го разпознаем, осъзнаем и ПРИЕМЕМ спокойно (съвсем съзнателно и нарочно) като неизбежна част от нашето пътуване

Посветени духовни водачи и техни последователи казват, че дали ПРИЕМАМЕ, или не това, което ни се случва, всъщност представлява вечната битка между егото и душата. Егото отхвърля, душата ПРИЕМА. За да израсне душата, егото трябва да се смири, докато успеем напълно да се освободим от неговите пипала и то се разтвори в чувството ни за безусловна любов.


Мощна мантра

По пътя ни към трайния процес на практикуване на безусловно ПРИЕМАНЕ, можем да си повтаряме мощната йога мантра:  „Аз съм спокоен такъв, какъвто съм“, която според учители на практиката привлича именно ПРИЕМАНЕТО в нашия духовен свят. Можем да я допълним и със свои думи като си повтаряме:
 „Аз съм спокоен такъв, какъвто съм, и приемам безусловно и с благодарност всичко, което се случва в живота ми“
В края на този текст правим едно важно уточнение. Ако не ПРИЕМАТЕ дори едно-единствено обстоятелство в живота си, една малка част от него, колкото и незначителна да ви изглежда тя - няма как да изпитате истинското, пълно удовлетворение от пътуването си по тази земя. Това мъничко нещо ще разваля „картинката“ и вечно ще ви дърпа назад.

Още по темата:

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие