Подкрепете ни!




Светът в теб28 ноември 2022

Петте рани на душата

Откъс със съкращения от книгата „Лечението на петте рани“ на Лиз Бурбо


Петте рани на душата
Предлагаме ви откъс със съкращения от книгата на Лиз Бурбо „Лечението на петте рани“
Купете комплекта карти, които са допълнение към книгата, тук

Ние идваме на този свят с рани, които трябва да се научим да приемаме. Те са се развивали в продължение на много прераждания. Някои са по-болезнени от други – това зависи от плана на живота ни. Страданието има различна сила при всеки и повечето от нас не знаят откъде идва то, нито какво да направят, за да не го изпитват. Всичко, което знаем, е, че много хора и ситуации ни карат да реагираме автоматично и съответно да страдаме. Ето защо е толкова интересно да открием източника на своите страдания.

Защо се наричат рани на душата? Защото душата е изтощена, когато се отдалечава от своя план за живота и не може да го следва. Точно това се случва, когато оставяме егото да ръководи живота ни. Душата страда, тъй като целта на нейните прераждания е да живее в истинска любов и приемане, за да успее да изживее своята божественост. Нашата душа страда по различен начин според задействаните рани. Най-тъжното е, че оставяме егото да ни убеди, че то ни помага да страдаме по-малко, а всъщност е точно обратното.
Невъзможно е егото да почувства страданията на душата. То живее само за себе си, а основната му цел е да има право.
Егото не ни позволява да изпитаме страданието, което създава дадена рана, като ни подтиква да слагаме маска всеки път, когато раната е задействана. То искрено вярва, че ни защитава, и не осъзнава, че по този начин ние само поддържаме и подхранваме своите рани. Колкото повече се поддържа една рана, толкова повече боли.

Защо има толкова много самоубийства? Защо има милиони хора, които стават зависими от цигарите, захарта, хазарта, алкохола, лекарствата, дрогата, само и само да стоят упоени и да не осъзнаят истинския си проблем? Защо се случват толкова много раздели и разводи? Защото хората не искат да изпитат болката на собствената си душа.

Уви, отричането на тази болка само я прави по-силна. Можеш да сравниш това с дълбока физическа рана, която стои отворена и се инфектира постепенно. Дори да се опитваш да я покриеш, за да не я виждаш, инфекцията си стои, раната ти причинява все повече болка и така до деня, в който достигнеш прага си на поносимост към болката. Имаш два избора: да умреш или да предприемеш действия, за да я излекуваш. Крайно време е да осъзнаем неотложността на проблема, за да успеем да изживеем живота, към който всички се стремим… Живот, изпълнен с щастие, а не с болка.

След толкова години наблюдения и изслушване на множество истории за проблеми – лични и професионални, си давам сметка как ние привличаме някои поведения и нагласи от страна на другите в зависимост от нашите рани.
Разбрах, че ние страдаме от поне четири от петте рани. Всички страдаме от отхвърляне, изоставяне, предателство и несправедливост.
Само раната от унижение, изглежда, не е толкова често срещана. Повечето хора приемат, че имат поне две от четирите рани, които са по-очевидни и по-болезнени.

Аз произхождам от многодетно семейство. Родителите ми са направили всичко възможно, за да подсигурят единайсетте си деца, като са работили много. Те обаче не са били до нас и не са ни обръщали внимание така, както сме имали нужда. Нямаха време да ни поощряват или да ни изслушват. Ето защо някои от нас са се почувствали отхвърлени, други – изоставени или предадени, а трети са страдали от несправедливост. Някои от унижение. Сега вече знам, че не това, което са били или са правили нашите родители, е причинявало страданията ни. НАШЕТО лично възприятие за тяхното поведение стои в основата му.
Страданието винаги идва от нашето възприятие или интерпретация на фактите, а не от характера или действията на другия
В предишната книга за раните обяснявам, че зад предателството се крие изоставяне, а зад несправедливостта – отхвърляне, като степента на изживяването е различна. Препоръчвам ти да си спомниш това, когато усетиш несправедливост или предателство. Докато търсиш от какво се страхуваш в дадена ситуация, която те наранява, ти ще откриеш, че страховете да не бъдеш отхвърлен или изоставен предизвикват повече страдание и страх.

Освен това ти напомням, че страхът да отхвърлиш, изоставиш, предадеш другите или да си несправедлив към тях е също толкова голям, колкото и страхът от това, което те биха могли да ти причинят. Ще си дадеш сметка също, че ти самият нараняваш себе си в същата степен. Ти се отхвърляш, изоставяш, унижаваш, предаваш и си неспра ведлив към себе си в същата степен, в която преживяваш това с другите, и съответно страдаш от това. В програмата „Слушай своето тяло“ ние наричаме тази голяма истина Триъгълника на живота.
 
Триъгълникът на живота илюстрира факта, че другите се отнасят към теб така, както ти се отнасяш към тях и към самия себе си. Степента на страдание, страховете и емоциите са едни и същи.

Ето обобщение на характеристиките на всяка рана и съответната ù маска. Спомни си, че започваме да носим маска, след като дадена рана е активирана – от нас самите или от друг човек. Целта на маската е да се защитим. Егото ни играе номера, като ни кара да вярваме, че нямаме рана. То смята, че като я отрича, ни помага да изпитваме по-малко болка. Правим всичко възможно, за да игнорираме раната и да не я усещаме.


1. РАНА ОТ ОТХВЪРЛЯНЕ
Пробуждане на раната: От зачеването до първата година. Дете, което се е почувствало отхвърлено от родителя от същия пол и не вярва в правото си да съществува.
Маска: Бягащ
Най-големият му страх: Паниката
Поведение при тази рана и съответната маска: Бягащият дълбоко в себе си вярва, че е нищожен или най-малкото, че не е особено ценен. Той е постоянно неудовлетворен от това, което е. Възприема се като едно нищо и смята, че няма стойност. Почти не уважава себе си.
Често използва следните думи: нищожен, нищо, изчезвам, несъществуващ, няма място, без стойност и т.н.
Описание на физическото тяло: Дребно, много слабо тяло. Свито в горната част, сякаш е превито. Малък торс. Като че ли някаква част липсва (например задни части, гърди и т.н.). Вдлъбнатина в областта на гърдите, гърба, корема и т.н. Асиметрични части на тялото. Малки очи, избягва да гледа другите. Маска около очите (големи тъмни кръгове). Слаб, тих глас. Кожни проблеми (най-вече по лицето). Предпочита да носи черни дрехи.



2. РАНА ОТ ИЗОСТАВЯНЕ
Пробуждане на раната:
Между едно- и тригодишна възраст с родителя от противоположния пол.
Дете, което е страдало, защото не се е чувствало достатъчно подкрепяно от родителя от противоположния пол. Липса на емоционална храна.
Маска: Зависим
Най-големият му страх: Самотата
Поведение при тази рана и съответната маска: Зависимият търси присъствието и вниманието на другите. Има голяма нужда да бъде подкрепян. Несъзнателно предизвиква драми или болести, за да получи съжаление и внимание. Трудно му е да направи или да реши нещо сам. Люшка се в емоциите си.
Често използва следните думи: сам, отсъстващ, не понасям, не ме оставят, пропуснах и т.н.
Описание на физическото тяло: Издължено, слабо тяло, на което му липсва тонус. Недобре развити мускули. Ръцете изглеждат твърде дълги и сякаш висят около тялото. Увиснали рамене. Превит напред гръб. Някоя част от тялото е увиснала или плоска. Някоя част от тялото е разположена по-ниско от нормалното. Големи тъжни очи, погледът е сведен надолу. Слаб глас – плачлив, като детски. Често се опира на нещо или някого. Обича широки и свободни дрехи.



3. РАНА ОТ УНИЖЕНИЕ
Пробуждане на раната: На възраст между 1 и 3 години с родителя, който е потиснал всяка форма на физическо удоволствие. Дете, което се е чувствало унизено заради това, че е изпитало сетивно удоволствие. Свободата му е била ограничавана чрез наказания или презрително отношение. Изпитвало е срам пред въпросния родител.
Маска: Мазохист
Най-големият му страх: Свободата
Поведение при тази рана и съответната маска: Вярва, че Бог (или пазителят на морала в семейството) го наблюдава и го съди непрекъснато. Прави всичко, за да е достоен в очите на Бог и на тези, които обича. Мисли, че за да бъде духовен и достоен човек, трябва да облекчи страданието на човечеството. Ето защо смята за свой дълг да служи на всички, които обича, като ги поставя преди себе си. Мазохистът трудно позволява да бъде обгрижван. Не си позволява да изживява наслада, тъй като се страхува да не изпита срам. Компенсира и се възнаграждава с храна, като си мисли, че ù се наслаждава, но вината и срамът му пречат наистина да є се наслаждава.
Често използва следните думи: достоен, недостоен, малък, голям, мръсен, обзет съм, нечист, мръсник и т.н.
Описание на физическото тяло: Наднормено тегло. Нисък ръст. Кръгло, открито лице. Големи кръгли очи, наивни като на дете. Дебел врат. Биволска гърбица в горната част на гърба. Част от тялото е обла или закръглена. Облича се в тесни дрехи, които подчертават закръглените му форми. Често цапа дрехите си. Меден глас.



4. РАНА ОТ ПРЕДАТЕЛСТВО
Пробуждане на раната:
На възраст между две и четири години с родителя от противоположния пол.
Разочаровано дете, което не е получило желаното внимание от родителя от противоположния пол. Почувствало се е предадено или манипулирано. Изгубило е доверие във въпросния родител, след като е станало свидетел на неспазени обещания, лъжи или прояви на слабост.
Маска: Контролиращ
Най-големият му страх: Разпадане, раздяла, отказ
Поведение при тази рана и съответната маска: Контролиращият прави всичко, за да убеди другите, че е силна личност. Използва качествата си на ръководител, за да налага волята си. Не е в контакт със своята уязвимост и се опитва да се покаже силен. Държи другите да знаят на какво е способен.
Често използва следните изрази: способен съм, довери ми се, нямам му доверие, знаех си, имах право, разбра ли, слушай ме, както и следните думи: свързан, разпаднат, разделен, напуснат, истина е, честно и т.н.
Описание на физическото тяло: Мъжът е силен и мощен в горната част на тялото. Раменете му са по-широки от ханша. При жената ханшът е по-широк и изразен от раменете. Тазът показва сила. Доминиращи мускули в някои части на тялото. Силен глас. Изпъкнали гърди. С наднормено тегло, но не изглежда дебел, а по-скоро силен. Коремът се отпуска с възрастта. Големи съблазнителни очи, настойчив поглед. Обича да носи дрехи в ярки цветове.



5. РАНА ОТ НЕСПРАВЕДЛИВОСТ
Пробуждане на раната: На възраст между четири и шест години с родителя от същия пол.
Дете, което е страдало от студенината на родителя от същия пол. Не е могло да изрази себе си и да бъде такова, каквото е, в отношенията си с този родител. В резултат то се е отделило от своята чувствителност, налагало си е да е изпълнително и перфектно във всичко. Блокирало е собствената си индивидуалност.
Маска: Скован
Най-големият му страх: Студенината
Поведение при тази рана и съответната маска: Скованият се опитва да се покаже жизнен дори когато е уморен. Рядко признава, че има проблеми или че нещо го притеснява. Голям оптимист, който винаги иска да се покаже такъв. Когато премине границите си, става остър, саркастичен, упорит и непримирим.
Често използва изразите: няма проблем, точно така, определено, сигурно, винаги, никога, правилен, предполагаем, трябва, аз ще трябва, необикновен, фантастичен, както и суперлативи като: супердобър, специален, твърде хубав и т.н.
Описание на физическото тяло: Пропорционално тяло, възможно най-близко до съвършеното. Изправена стойка. Квадратни рамене. Сковани части на тялото (например крака, врат, гръб и т.н.). Резки движения. Добре поддържана външност, съблазнителен. Малка талия, пристегната от дреха или колан. Стисната челюст. Плосък корем, който се опитва да глътне. Закръглени, издути задни части. Светъл тен. Блестящ, жив поглед. Рязък глас, говори бързо.

Комплектът 55 карти с полезни съвети, предлаган от „Ентусиаст“, е допълнение към книгите на Лиз Бурбо „Петте рани, които ти пречат да бъдеш какъвто си“ и „Лечението на петте рани“. По лесен и достъпен начин посланията им дават насоки за изцелението на всяка рана на душата. Според инструкциите е необходимо ежедневно да се изтегля по една карта на случаен принцип и да се
последва съветът є. Със системна практика на този метод и доза увереност душевните
притеснения са леснопреодолими.


Лиз Бурбо е автор на 26 книги, продадени в близо 5 милиона екземпляра и преведени на повече от 20 езика. Нейното учение вдъхновява и помага на повече от 40 000 души да достигнат пълния си потенциал. В момента „Слушай своето тяло“ е най-голямото училище за личностно развитие в Канада и има свои работни ателиета в повече от 25 страни.

Купете картите тук


Още по темата:

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта Светът в теб

Вечната скръб и сълзи ви вкарват в самосъжаление и ви отдалечават от любовта

Кришнамурти: Страданието не е твое, защото всички около теб страдат

Вълшебна песен, наниз и ухание Светът в теб

Вълшебна песен, наниз и ухание

Създадени от гласовитата Смиляна да умиротворяват и насищат живота ни с радост и сполуки

Честит Великден! Светът в теб

Честит Великден!

Цели 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!

Всички неща около нас са капчици на Божията любов Светът в теб

Всички неща около нас са капчици на Божията любов

Природните красоти са малките проявления на любовта, които ни водят към великата Любов, към Христа

Писано яйце Светът в теб

Писано яйце

Или как да си сътворите великденски шедьовър с восък и боя

Чудото благодатен огън Светът в теб

Чудото благодатен огън

Как божественият пламък слиза на Великден в Йерусалим и колко малко знаем за явлението горене

Велика събота е Светът в теб

Велика събота е

Богослуженията днес са най-високата точка в православната литургическа традиция

Разпети петък е Светът в теб

Разпети петък е

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове"

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце Светът в теб

До разпятието ще застана, ще примра с изстинало сърце

Пастернак посвещава на Мария Магдалина стихотворения в „Доктор Живаго“

Не си събирайте съкровища на земята Светът в теб

Не си събирайте съкровища на земята

Проповедта на планината е основополагащ текст от Библията, който носи непреходни послания и до днес

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната Светът в теб

Събудете своята духовна ДНК и изживейте промяната

Когато следвате зова на душата си, израстването се простира далеч отвъд вас, вашето семейство и приятели

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“ Светът в теб

Юда попита: „Аз ли съм, Учителю?“

Дали най-известният предател в историята не е участник в божествен стратегически план

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие