Подкрепете ни!




Здравед-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi / 17 декември 2021

Ароматерапия за събуждане на Духа

В навечерието на коледните празници споделяме с вас една статия от Д-р Хоцел на тема Духа и грижата за него


Ароматерапия за събуждане на Духа
Ново разбиране
Нарастването на значимостта на новите методи, съчетаващи използването на етерични масла за масаж, терапия за чакрите, почистване на аура, визуализация, медитация и други естествени подходи за изцеление, себелечение и саморазвитие, е съвсем навременно явление.
По-систематично разбиране на терапевтичните свойства на етеричните масла, както и на по-финото въздействие на ароматните молекули, се появява сега - и с него получаваме все повече и по-ценни инструменти за приложение в областта на енергийната медицина. По този начин на лечители и пациенти се предоставят значителни знания, за да могат да се задълбочат в по-финото разбиране на здравето, превенцията и себелечението.

Това съответства на промяната в съвременното съзнание от ориентираното само към материята и симптомите разбиране на съвременната медицина, със синтетичните й лекарства, към по-психосоматична и основана на природата холистична медицина, която отчита „единството ум-тяло” и която използва природни лекарства, получени предимно от лечебни растения.

Умът над материята



За западния ум това е равно на квантов скок, но всъщност означава, че ние просто наваксваме с разбирането на една истина, осъзната преди хилядолетия от източната философия и древните медицински науки.

В лечебните си подходи индийската аюрведа или китайската медицина от незапомнени времена са гледали на пациента като на космическата съвкупност и винаги са поставяли на първо място „фините“ енергии на съзнанието над грубото, материално тяло, считайки го просто за форма на сгъстяване или кондензиране на по-фините, непроявени нива на живот. Според китайската медицина болестта означава нарушаване на присъщата „хармония под небето“ и следователно предполага споделена отговорност за използването на различни, включително психодуховни, лечебни подходи, за да се възстанови баланса в системата на пациента.

Аюрведа използва думата „коша“ (съд) за основните „обвивки“ или енергийни тела, съставляващи индивидуалния живот. За да го разберем добре: от живот от грубото материално „физическо тяло“ (анамая коша), което често на Запад грешно приемаме за цялото, чрез фините телесни енергии (пранамая коша и т.н.) се достига до крайното „тяло на блаженството“ (анандамая коша).
Унищожаването на блаженството чрез нарушаване на естествения закон е, според Аюрведа, първата крачка встрани от здравето. Чарака, известният аюрведичен лекар, живял преди няколко хиляди години, твърди, че „прагяпарад“, „грешката в интелекта“ или грешка в разбирането, в желанията ни и в спомените ни, са основните причини за болестта.

Още една крачка и трябва да признаем, че ние наистина сме отговорни както за опазването, така и за разрушаването на собственото си щастие и здраве. Благополучието или болестта стават функция на нашата собствена емоционална и познавателна интелигентност: като метаболизирате емоциите и желанията си, като увеличавате обхвата на разбирането си за многобройните жизнени процеси, за вашите отношения, за вашия еволюционен път или „дхарма“, като си спомняте (и забравяте, или прощавате), така ще се радвате на дълъг живот (санскрит: „Аюс“) и щастие в посока на блаженство, Вие „синове на безсмъртието“. Така Аюрведа се обръща към човешкия вид.

Енергията е радост
Каква програма! Като студенти, спомням си, ние обсъждахме има ли обективен начин да измерим дали дадени народи или „манталитети“ са по-щастливи от други. Стигнахме до извода, че щастието е просто субективен термин и в крайна сметка никой не е по-щастлив от другия. Промених мисленето си оттогава. И трябва да кажа, че лечебните растения и етеричните масла изиграха основна роля, за да разбера и изживея повече от тайното царство на блаженството в човешката душа. "Енергията е радост", казва Уилям Блейк, известният английски поет. Това е дълбока истина, особено ако се вгледаме в скритите енергии на нашия ум и тяло, така както можем да ги изпитаме при дълбока медитация и в съюз с природата - или по време на арома масаж, зареден с благодатта на нашите помощници и спътници от вечността, лечебните растения.

Китайската медицина твърди, че ако хората се масажират повече, ще има по-малко войни. Монтагю или Лидлоф са писали за онези, които поради липсата на любящо докосване в ранна детска възраст се превръщат в типичните представители на невротичните шизоидни личности на нашето време, проявяващи в своята страховита и агресивна същност никога непотушената жажда да изживеят докосването.

Изглежда, че сме на прага на колективна промяна по отношение на разбирането на нашата нужда от чистото лечебно докосване. Агресията и неестественото поведение са се увеличили до такава степен в съвременния ежедневен живот, че изглежда трудно за индивида да оцелее невредим. Нашата култура изисква връщане към истинската природа, към мълчанието, към духовността, към нашето дадено от Бога право на блаженство. Много от пионерите в културата на нашето време - онези, които носят посланията на ново разбиране и поведение в света - много от тях са заети с нови ритуали за непосветените, празнувайки с все по-голямо вълнение магията на една от най-близките срещи на физическо ниво, на която хората могат да се наслаждават заедно - „мистичния съюз” на ароматното докосване и лечение.

Мирис и докосване



Преоткриването на обонянието ни и съпътстващите го промени в нашата оценка на естествените спрямо неестествените аромати чрез ароматерапията вървят ръка за ръка с преоткриването на нашето усещане за допир. Фигуративно можем да кажем, че нещо трябва да мирише, за да ни докосне. Дори сперматозоидите се насочват през матката чрез обонянието преди да достигнат до яйцеклетката. Обонятелната луковица при бозайниците е допринесла до голяма степен за развитието на чувствителност и емоции. Чувствата и привързаността до голяма степен се основават на положителното „приемане“ на онези милиони вещества, които нашите „рецепторни клетки“ в носа (надяваме се) определят като приятни.

При арома масаж предната и задната „врати“ на централната нервна система се отварят едновременно чрез „мирис“ и „докосване“, активирайки невероятна симфония на невронни връзки в мозъка, мозъчния ствол и гръбначния мозък, пораждащи мощно освобождаване на „щастливи” невротрансмитери, обливащи в светлина и топлина „замразения” образ на бога и богинята в нас, движещи се и стопяващи стазите и „метастазите” на това, което Аюрведа нарича „клешас” или жизнени травми в океана на безсъзнателното блаженство, където „мама е у дома“ и „раят“ вече не е „изгубен“. Никъде етеричните масла не могат да разгърнат така пълно своите терапевтични енергии, както при арома масаж, провеждан в чиста, духовна обстановка, под топлите любящи удари на сърцето. По този начин всеки гняв, страх или емоционален проблем могат да бъдат „премахнати“ с мощните вещества, дестилирани от ядрото на природата.

Съзнанието на растенията е древно
Когато природата е започнала да създава етерични масла в иглолистните дървета преди 200 милиона години, човешкият вид все още не е присъствал на тази планета.
Съзнанието на растенията е древно. Да погледнем растенията означава да погледнем стотици милиони години назад в изначалната универсална интелигентност. Изпълва ни страхопочитание, като си спомним колко време е инвестирала природата, за да ни представи лавандула, розмарин, мащерка или жасмин. Това е изпитана от времето медицина, мъдростта на земята, съчетана с мъдростта на Космоса. Растенията експериментират с елементите и с физическото проявление много преди ние да го направим. Ригведа, най-старият текст на човечеството, говори за растенията като изпратени от небето към материалното съществуване с божествената цел да даряват живот и подпомагат висшите видове като животни и хора.

Те подготвиха пътя... Хлорофилът, най-мощната молекула на земята, под високите енергии на ултравиолетовата светлина, първо трябваше да разгради въглеродния диоксид до въглерод и кислород, осигурявайки не само основата за нашето дишане, но и за целия органичен живот на земята. Това първо можеше да се случи само в океаните, тъй като на сушата вулканите непрекъснато изхвърлят метан, амоняк и въглероден диоксид в атмосферата, пронизана от ултравиолетова светлина с такава интензивност, че опустошава земята и я прави стерилна. На растенията бе нужно много време, за да завладеят земята… Но с течение на времето тяхната адаптивна интелигентност и търпение победиха.

Растителната мъдрост дава възможност и за подхранване на човешкия и животинския живот от древни времена и осигурява храна, подслон, дрехи, лекарства и много повече от това досега. В своите пасивни любящи грижи растенията проявяват грация и красота, които често липсват на нас хората. Те са истински пратеници отвъд, свързани с ангелските или духовни енергии на Вселената и в замяна ние им дължим благодарност и любов, а в наши дни - и екологична етика.

Между мощните фенолни „червени“ или „въплътени“ честоти на маслото от риган и фините „превъплъщаващи“ кетонни „сини“ честоти на маслото от градински чай вибрират множество мистерии от еволюционния план на живота. Ароматните цветове на дъгата от лечебни растения и техните етерични масла правят невидимото видимо, проявяват енергийни модели, вкусове и аромати, които са пряко свързани с многобройните лечебни ефекти - сили, в които трябва да вникнем по-дълбоко и да разберем по-пълно. Връзката им с цветовете на дъгата на фините енергии на човека изглежда очевидна и въпреки това ние просто „едва докосваме повърхността“ на по-дълбоко познание, което само автентичното изживяване чрез резонанс и интуитивно съединение или „виждане“ може да разкрие.

„Корените на това дърво растат на Небето“
Разбирането на по-фините и следователно по-мощни нива на живот във Вселената е ключа, с който човек да „декодира“ многото тайни езици на растенията. Това ще даде на човешкия вид - може би за първи път в историята - възможността да установи нов вид „сливане чрез знание“ с растителното царство и чрез това да се доближи до УНИВЕРСАЛНИЯ Дух, който управлява всички жизнени сили в растението и човека едновременно.

Ришите или „гадателите“ от древната ведическа цивилизация наричали растенията „Ошадхи“, което означава „носител или рецептор на светлинна енергия“ (Оджас) или „съд за трансформация на светлината“. Това е прекрасно понятие. Растенията не само използват батериите на слънчевата светлина в пълния ѝ спектър, включително с важните инфрачервени и ултравиолетови лъчи (и не само) за фотосинтеза, но и трансформират лунната и звездна светлина и всепроникващата невидима космическа „светло-божествена интелигентност ”-“ агни-вайшванара ” на Ригведа - в аурични или биофотонни енергии, които ние днес бавно започваме да разбираме. Материалните и енергийните полета се комбинират във всички живи структури.

Растенията имат предимството да се „хранят“ по най-хармоничен начин с космически вибрации и да ги излъчват в света. Техните етерични масла са концентрирани носители на енергия и пратеници на голямата универсална „електроцентрала“, която подхранва целия живот от невиждан резервоар на светлина, завинаги пълен за вечността. Човешката любов, която е най-добрият израз на тази светлина на земята, се оказва дълбоко засилена при финия енергиен масаж и по този начин се връща обратно към вътрешната светлина на всеобщата любов и преодолява пропастта между материя и енергия, форма и безформеност, между „горе и долу"...
... като помага да свържем бреговете на раздяла в моменти на единство и блаженство.

Разгледайте всички Специални оферти на Oshadhi за Коледа и вземете с 5% отстъпка с код SP8.



 

 * Ароматерапия за събуждане на Духа е публикувана статия за първи път в книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi


Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година