Подкрепете ни!




Здраве5 февруари 2024

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й


снимка: iStock
снимка: iStock
Кожата представлява около 15 процента от телесната ни маса. Това е най-големият и видим орган в човешкото тяло. И все пак много често пренебрегваме много от функциите й. Например ролята й в защитата на тялото ни от слънцето, на щит срещу микроби, на резервоар на витамин D и средство за регулиране на телесната температура.

Кожата ни ни дава постоянни сигнали и за телесните тъкани, които защитава. Така че мислете за кожата си като за отражение на вашето здраве. Нарушенията на червата, кръвта, хормоните и дори сърцето могат първо да се видят под формата на обрив. Можем да се научим да я наблюдаваме и да разпознаваме сигналите, които тя ни дава. 

Еритема мигранс

Кърлежите са досадни същества, никой не би искал да се върне у дома в компанията им след разходка сред природата. Повечето от полазванията и ухапванията от тях няма да ви разболеят. Но има един обрив – забележите ли го – посещението при лекар е задължително. Еритема мигранс се разпространява бързо по кожата. Той е отличителен белег на лаймската болест, потенциално тежко бактериално заболяване. Този обрив образува нещо като мишена на дартс.

Бъдете бдителни няколко седмици след ухапване, за да проверите дали този обрив не се появява – особено ако сте забелязали червена бучка, която не е била там преди, или ако е трябвало да извадите кърлеж от кожата си. Трябва също така да внимавате за други свързани симптоми на лаймска болест – като температурни колебания, мускулни и ставни болки и главоболие. Състоянието се лекува с антибиотици, които могат да предотвратят дългосрочни усложнения, включително симптоми на хронична умора.

Пурпура

Името на този обрив произлиза от мекотело, използвано за направата на лилава боя. Пурпурата се състои от малки лилави или червени точки. Причината е натрупване на кръв в по-дълбокия слой на кожата (дермата). Когато се натисне с пръст – не избледнява. Пурпурата сигнализира за проблем или със стените на малките кръвоносни съдове, които хранят кожата или с кръвта в тях. Това може да е от недостиг на тромбоцити, малките клетъчни фрагменти, които позволяват на кръвта да се съсирва – може би от недостатъчност на костния мозък или автоимунно състояние, при което тялото се обръща срещу себе си и атакува собствените си клетки.

В най-лошия случай пурпурата може да сигнализира за животозастрашаващо състояние – септицемия, при което инфекция се е разпространила в кръвния поток (може би от белите дробове, бъбреците или дори от самата кожа).

Паякообразни невуси

Паякообразните невуси представляват проблем в кожните артериоли (малки артерии, които снабдяват кожата с кръв). Те се отварят и затварят, за да контролират загубата на топлина от повърхността на тялото. Но понякога те могат да се заклещят отворени – появява се модел, подобен на паяк. Отворената артериола е тялото на паяка, а още по-малките капиляри, разпръснати във всички посоки, са нишковидните крака. Ако натиснете тялото с върха на пръста всичко изчезва, тъй като докосването ви временно спира притока на кръв.

Често те са доброкачествени и не са свързани с конкретно състояние – особено ако имате само едно или две. Повече от три обаче предполагат по-високи циркулиращи нива на хормона естроген, често поради чернодробно заболяване или от хормоналните промени, наблюдавани по време на бременност. Лекувайте основната причина и "паяците" често изчезват с времето – въпреки че могат да се появят отново по-късно.

Черно кадифе

Промените в гънките на кожата ви (обикновено около подмишниците или шията) – особено ако стане удебелена и кадифена на допир – може да подскажат за състояние, известно като acanthosis nigricans. Тези промени по кожата се наблюдават по-често при по-тъмни кожи.

Обикновено състоянието е свързано с нарушения в обмяната на веществата – а именно диабет тип 2 и поликистозни яйчници. Ако някое от тези състояния се лекува успешно, обривът може да избледнее. В редки случаи може да бъде и признак на рак на стомаха. Тази промяна е добре да се има предвид и при пациенти с малко или нито един от основните признаци на метаболитно заболяване (затлъстяване и високо кръвно налягане).

Пеперудени обриви

Сърдечните клапи имат важната роля да насочват правилно движението на кръвта през сърцето и да предотвратяват обратния поток. Клапата между камерите от лявата страна на сърцето (митралната клапа – наречена така поради приликата си с епископска шапка или митра) понякога може да се стесни, което води до влошаване на сърдечната функция. Естественият отговор на тялото е да запази основния кръвен обем, спирайки потока към кожата.

Мрежестият ефект може да доведе до лилаво-червен обрив, високо по бузите и носа, като разперени крила на пеперуда. Медиците наричат това митрален фациес, който в зависимост от степента на увреждане на сърцето и големите съдове може да не изчезне дълго време въпреки лечението.

Важно е да наблюдавате кожата си. Тя непрекъснато ви говори и всяка промяна в нейната структура, цвят, релеф, поява на нови петна или шарки, може да означава, че нещо се случва под повърхността. 

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Авторът й е Дан Баумгард, старши преподавател в Училище по физиология, фармакология и неврология, Университет на Бристол.

Още по темата:

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година