Подкрепете ни!




ИнтервюНайден Колчев / 2 декември 2023

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях


Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно”
Познавате Богомила от ежедневната ни Таро прогноза – всяка сутрин тя ни повежда към други измерения, тези на несъзнаваното и вълшебното, където властват други закони и сили... А събитието от тези дни е излизането на първата й книга „Новолуния и Пълнолуния“.

Това е първата ти книга. Как така се реши да я напишеш – спонтанно или това бе „идея, която отлежаваше с години“?
Идеята за тази книга се появи преди десетина години. Тогава нахвърлях някои основни насоки, но след това някак потъна във времето и си остана недовършена.
Сега изведнъж музата отново ме навести – беше един от тези неочаквани импулси, които идват от нещо извън нас, което нашепва в ухото и казва „Време е“.
„Новолуния и Пълнолуния“ е обявена като „книга наръчник“. С какво би могла да ни е полезна тя и как трябва да я ползваме?
Може да се ползва винаги, когато решим да си сверим часовника с космическото време – кога са подходящите моменти да се задействаме и кога е добре да поизчакаме, кои сфери от живота ни ще са по-активни и къде може да очакваме промени, предизвикателства или придобивки. Човек може да се обръща към нея от време на време при нужда, или пък да следи редовно всички Новолуния и Пълнолуния (както и всички ретроградни периоди), което би означавало на всеки две седмици да отворим книгата и да се настроим към задаващите се влияния.

Лесно ли е да пишеш за нещо, което е страстта и работата ти?
Написването просто се изля през мен и се случи по естествен начин – идеите бяха отлежали и само чакаха да им дам пространство за изява. Най-голямото предизвикателство всъщност беше физическото вкарване на идеите в текст, защото мисълта ми течеше по-бързо, отколкото ръцете ми смогваха да пишат...

С какво са толкова важни за нас тези новолуния и пълнолуния? Защо все повече им обръщаме внимание?
Циклите на Луната определят моментите на активност и пасивност в енергията. На Новолуние тя се задвижва и започва да нараства, след две седмици достига своя пик (навръх Пълнолуние) и след това започва да намалява – като вдишването и издишването.
В древността ние интуитивно сме били свързани с тези фази, но поради съвременния начин на живот често сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях.
Ако започнем нови активности на намаляваща Луна или по време на ретроградните периоди на личните планети (Меркурий, Венера и Марс), много вероятно е да имаме усещането, че си блъскаме главата в стената. Същото се получава, ако тръгнем да пречистваме тялото си или да освобождаваме излишни неща от живота си на увеличаваща се Луна – все едно плуваме срещу течението. Това е не само изтощително, но и неефективно. Когато се съобразим с космическото време, ние сме като умел сърфист, който ползва силата на вълните и изчаква подходящите моменти, а между тях си почива.



Като че ли преди години не се обръщаше толкова много внимание на темата. Имаше си дневен хороскоп, такъв за зодията и това е. Какво се промени?

Хората постепенно развиват и култивират своите познания. Едно време нямаше много такава литература на пазара и беше много интересно да си четеш хороскопа и да си казваш „О-о, гледай как точно са ме описали“ или просто от любопитство да четеш дневния хороскоп, за да го забравиш след десет минути. Но това всъщност нищо особено не ти дава. Както малките деца четат детски книжки и после с порастването интересите им започват да се променят, така и хората разгръщат своя потенциал, надграждат знанията си и имат нужда от повече дълбочина и смисъл.

Как такъв вид информация се отнася до конкретния човек? Защото в книгата има универсални насоки и съвети за поведение – надали всички се влияят еднакво...
Да, разбира се, не всички се влияят еднакво, но общите насоки важат за всички. По същия начин когато сутрин слънцето изгрее, всички го усещаме. Да, един може да се събуди по-уморен, а друг да е по-свеж, един да е на плажа и да усеща слънчевите лъчи по лицето си, а друг да си е вкъщи под одеялото, но всички чувстваме, че нещо в енергията се променя – става активна и денят започва.



Например, за човек, който е зодия Лъв (или има много лични планети в този знак), Новолунието в Лъв ще е много по-силно, отколкото за някой, който е Дева. Но и двамата ще усетят промени, задвижване, ще имат възможност да започнат нещо ново. За единия ще е по-лесно, за другия по-предизвикателно, но приливът на енергия ще е осезаем и за двамата.

Точно затова в книгата са описани разликите в отделните Новолуния и Пълнолуния, за да може човек да се настрои и да реагира по най-адекватен начин. Вместо да се чувстваме жертва на съдбата и да се чудим защо всичко в живота ни е на пауза или обратното – защо всичко наведнъж се задвижва със светлинна скорост, можем да си сверим часовника и да сме подготвени. Понякога няма какво толкова да направим, но идва едно смирение – не можем да ходим на плаж януари и да очакваме да завали сняг през юли (поне не в нашите ширини), така че трябва да изчакаме да дойде подходящото време. А понякога е необходимо да поемем хвърлената ръкавица, да пуснем всички досегашни подпорки и дори да изпитваме страх, да се осмелим да скочим в неизвестното.

В книгата има информация за Новолунията и Пълнолунията до 2033 г. Да очакваме ли тогава следващата част?
Тази книга може да се ползва винаги, дори и след 2033 г., тъй като цикълът на Новолунията и Пълнолунията се случва по един и същ начин (освен ако дотогава не се появи втора Луна или сегашната не изчезне). Дали ще има книга продължение все още не знам, но всичко е възможно. Живеем в много раздвижени времена и когато се появи нужда от дадена информация, тя си намира каналите да слезе към нас, така че аз оставам отворена, ако има нужда от допълнение.



С какво тази книга е „единствена, неповторима, уникална и първа по рода си“ за нашия пазар?

На пазара има много астрологични литература, има и книги за конкретната година, но тях трябва да си ги купуваме отново и отново, докато тази книга-наръчник може да се ползва вечно и тя помага за развиване на нашето разбиране за нещата. Ако достатъчно време се придържаме към нея и следим определените лунни фази, това в един момент може да пробуди задрямалото в нас умение да се движим в синхрон с космичните цикли. Тогава нуждата от тази книга ще отпадне и това може би ще е е най-голямото признание за нея – като помощни колелца, чрез които да се научим (да си спомним), как да се придвижваме самостоятелно.

Нашите читатели те познават предимно от ежедневните ти Таро прогнози. Да очакваме ли книга наръчник и за Таро от Богомила-Сандия?
Много е вероятно. Това е първата ми книга, но усещането да я напиша беше много вдъхновяващо и е възможно да я последва и друга. Аз провеждам отвреме-навреме обучителни семинари Трансформационно Таро и мисля, че моят личен подход към Тарото, който споделям с хората там, би могъл да се предостави и под формата на книга.



И все пак какво означава псевдонимът ти Сандия?

Идва от санскрит. Сандия е балансът между светлината и тъмнината – този фин момент сутрин и вечер, който наричаме здрач или магичен час, когато въздухът сякаш потрепва и оживява. Тогава можем да усетим как Небето наднича към Земята…


Купи книгата от
тук

Издателство: supernova
Прочети част от книгата тук и тук


Прочети ежедневната Таро прогноза на Богомила-Сандия тук
Гледай участието на Богомила в LIVE в 8 със Списание 8

Още по темата:

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.