Подкрепете ни!




ИнтервюМария Русева, снимки Добрин Кашавелов / 20 февруари 2024

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността


Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите
В един кален януарски четвъртък пристигаме в село Звиница в Източните Родопи, а калта беше навсякъде. По колата, по дрехите ни и най-вече по гордостта и достойнството на тамошните алиани, свикнали да живеят в сянката на сунитите. Отиваме в тази кал, за да срещнем Мухарем Алиосман – истински лотос на алианството по тези места, онзи, който с години събира сведения за алианите, осъзнал, че учението, което е наследил по кръв, е безценно, и който написа всичко известно му за тях в книгата „Планината на Танръ“.

- Какво значи името ти, Мухарем?
- Това е името на първия месец от мюсюлманския календар.

- Кога тръгна по духовния път?
- Истинската причина да се отдам изцяло на духовността е злополучно събитие в живота на семейството ми, а именно загубата на сестра ми, която я прегази камион. Това е преживяване, след което напълно се затворих за света, задавах си много тежки въпроси, търсех смисъла на живота, причините за случилото се. Без приятели и без съмишленици, без да има с кого да изговоря всичко в главата и сърцето си, вървях по духовния път. Толкова засилих духовните си практики, че започнах да усещам всяко страдание на хората наоколо, но не можех да го понеса, не бях готов. Минал бях през много духовни учения, изучавах и практикувах... за да разбера, че моето ме чака вкъщи. Алианството. Но като дете не знаех нищо за него, тъй като учението е тайно.

- Какво научи за пътя на духовния човек?
- Като тръгнеш по духовния път, първо те посещава дяволът. Той те изпитва по много жесток начин. Не всеки може да издържи на тези изпитания. Трябва да си много внимателен. Има много за чистене, защото много сме трупали. Идваш незнаещ на този свят, вярваш на всичко, което възрастните ти казват, и така се градиш. После прекарваш остатъка от живота си да изчистиш всички тези лъжливи представи.

Гледайте интервюто с Мухарем от събитието ни „Тайната „България“ от март 2023 г., като си вземете запис от сайта ни spisanie8.bg (за целта влезте в раздел Магазин -> Записи на Списание 8 НА ЖИВО).Гледайте интервюто с Мухарем от събитието ни „Тайната „България“ от март 2023 г., като си вземете запис от сайта ни spisanie8.bg (за целта влезте тук).

- Каза дявол, при алианите има ли дявол?
- Има, разбира се, шейтан, но ние твърде много внимание му обръщаме, за всяка наша беда казваме, че това е дяволът, а всъщност ние сме си виновни. В човека има 2 субстанции – добро и зло. Това е важно, за да има движение и развитие на душата. Растенията стават животни, животните стават хора, хората стават ангели и т.н. Има движение по спирала – като си се трудил много животи и си достигнал до края на нивото си, отиваш на следващото. Това важи и за цялото човечество. Когато идва еволюционна вълна от Бога, тя въздига всички.

- Чакай, какви животи? В прераждането ли вярвате?
- Идеята за прераждане я има, но не всички я знаят. Казва се, че 6 – 7 пъти общо трябва да дойдеш на този свят като мъж и като жена, за да станеш съвършен. Отман Баба, един от големите ни светци, в писанията говори за това как е проявление на Тангра, той също споменава преражданията.

- Казаха ни, че ти си ходжа на селото. Какъв ходжа си, като си алианин, а не сунит?
- Аз съм ходжа по необходимост. От 2011 г., когато бях на 31, станах ходжа. Тогава предишният ходжа почина, а аз бях пратен на обучение. Хабер си нямах от намаз, защото го няма в алианството. Не знаех как се прави. Имаше проблеми, сунитите не искаха аз да им водя молитвите, а на тях в Звиница идваха 8 човека, 7 от които бяха алиани. Хора, които не кланят намаз. Смешна история. Формално сме признали сунитския ислям, защото не можем да кажем, че сме алиани... затова погребенията и байрамският намаз се извършват от ходжа както при сунитите. Странна смесица се получи. Алианите си вдигнаха джем, място за свещенодействия, аз съм си алианин, но стана така да съм и ходжа…

- Какво ви пречи да се заявите като общност?
- Политически причини. Алианите са гонени от столетия. За сунитите сме еретици, малцинствена група. За да оцелеят алианите, векове наред са се крили, създавали са тайна общност, дори сега, когато се опитват да се открият, вече никой не иска да ги види.
Няколко пъти са правени опити да се регистрират по закона за вероизповеданията, но управляващата в тези села партия ги разубеждава, за да не се разединяват. Медиите се бият в гърдите, че са солидарни и отворени към различните религиозни общности, но при нас никой не идва. Защо не извикаха нито един алиански духовник да говори открито? Защо на никой алиански празник никой не казва честит да е празникът на религиозната група? Това се прави за всички други етноси и общности.
- А как виреете в среда на сунити, каквато е околията тук?
- Аз като дете научих думата къзълбаш, защото я използваха за обида и разделение. „Ние сме мюсюлмани, вие сте къзълбаши.“ И после научих за лошите неща, в които те наистина вярват, че ние правим. Абсурдни истории, че нашите джемове и обреди, събрания, понеже са съставени от мъже и жени, включват някакви страшни полови извращения между роднини и какво ли още не… невъобразими глупости. Не искат да се женим за дъщерите им, развалят сватби, ако разберат, че отсрещното семейство е алианско, и прочее. Обиждат се с думата къзълбаш помежду си. Много ни мразят, по-скоро мразят заблудите, които имат за нас. На нас всички са ни равни. Но към нас е друго. Отиваш в болницата в Кърджали и другите пациенти те питат „Ти да не би да си алевия (друго име на алианите)?“.



- А сега няма ли да ти създадат неприятности, че говориш?
- Ще ми създадат. Ама времето си минава и после, като се върна горе и ме запитат защо не съм се застъпил за истината, какво ще кажа? Че щях да си разваля удобството? Не става. На мен душата ми умира, не се чувствам добре в тази тиня. От няколко години почти не спя.
 
- Как изглежда алианството в тази част на страната?
- В Източните Родопи алианството започва да избледнява. В Северна България е доста по-силно. По правило ние 2 пъти седмично трябва да правим джемове, церемонии. Трябва да се събираме на обредна трапеза, в която всеки носи храна, споделя я, правят се молитви, песни, танци. Сега се прави само на главните празници – на 21 март на Невруз (нов ден, началото на календара на алианите), на Ашуре – смъртта на имам Хюсеин, и на помените на някой починал от братството. Прави се веднъж-два пъти в годината, а преди е било всяка седмица.

- Кажи ни за алианите, какво е добре да знаем за вас?
- Когато кажеш алиани, трябва да го разбираш така: това е суфи общност, в която водещи са шиитските идеи, но практиките є са от шаманизма и тангризъм. Смес е, но това го виждат само изследователите. Хората от общността казват „ние сме истинският ислям“. Просто когато приели исляма, не са се отказали от обредите си към Тангра и започнали да ги извършват в името на Аллах. Оттам идва голямата разлика между обичайния и нашия ислям. Те днес трудно съществуват заедно, а искаме това да се промени.

- Кое знание на алианите е ценно за българите?
- Ако искаш да видиш вярата на прабългарите, на предците си, тогава ела при нас, алианите. Защото ние, макар че сме мюсюлмани, сме опазили същината на предците ви. Имало е една човешка популация, която се е разкъсала и от едната є част са се зародили българите, а другата са се формирали тюрките огузи.

- Защо смяташ, че са едни и същи?
- Защото и при българите, и при тюрките огузи, особено при племето Каи, рода на османците, знакът ипсилон е родов знак, знакът на рода Дуло. Има го и в османската аристокрация. Тангризмът си е религия, изповядвана хиляди години от народите в Средна Азия. И когато се зараждат новите религии, то прониква и не може да се заличи съвсем, затова остава под друга форма и хората продължават да го изповядват по стария начин. Ние все още си казваме Танръ, когато говорим за Бог.



- Какво откри за връзката ви с богомилите?
- Няма вече богомили, те са станали мюсюлмани. Това са предимно предположения, трудно е да се докаже, но нека помислим: Босна е била богомилска държава, там това официално е било религия. После цялата държава доброволно е приела исляма, който тогава е приличал на нашия, бил е суфизъм. Бил е не както сега го виждаме, а построен като дервишки братства.
 Другото е, че богомилите са били жестоко преследвани от православната и католическата църква, били са избивани като нас, алианите. Има много общи неща. Тангрианското наследство също е нещо, което ни свързва.
- Откриваш ли прилики между различните духовни учения?
- Не прилики, то е едно и също. В различните писания се казва, че Бог изпраща на различни места различни проповедници, духовни хора, които да осветят пътя на другите. Ние не схващаме и това е лошото. Казваме „на нас ни дойде Мохамед, на вас ви дойде Иисус, Моисей, Буда. При нас дойде най-правата истина, вашата истина не е толкова истинска“. Там е проблемът. Трябва да разберем това и тогава взаимно и ще започнем да се понасяме.
В алианството, което е езотеричният ислям, Мохамед и Али са част от Аллах. За мен Христос е Мохамед, Моисей е Буда. Това е Бог, който се проявява в различни времена чрез различни хора, които са готови да го приемат в себе си. И така е добре да бъде, иначе край със света, защото ние няма да издържим силата.

- Накъде трябва да върви човечеството, ако иска да оцелее?
- На обратно (смее се). Достатъчно е, че хората на светлината ги има. Тяхното съществуване, тяхното греене е много ценно. В началото, когато аз тръгнах по този път, имах толкова много страдания. Ти преобразуваш една сила, поддържаш равновесието. Ние сме свързани и кармата е обща. Ако аз се извися на небето, а ти останеш в ада, трябва да се върна и да те изкарам. Защото сме едно цяло. С труд и упорство се стига до Божието царство, а ние чакаме някой да ни вземе на ръце да ни занесе. В исляма има такъв израз, че Аллах ни е пуснал въжето, но ние трябва да се хванем и да се издърпаме чрез това въже сами.



- Какви са висшите нива в братството на алианите?
- Да станеш старейшина, но това е само външното издигане. Истинското е вътрешното, онова, което се случва лично с теб. Да стигнеш нивото на просветлените (казваме им еренлер), да станеш част от светците. Там е по-особено и говорим за мистика. Когато станеш светец, ти ставаш приятел на Бога, в Корана го има това понятие. И самият Аллах казва, че от тях се бои най-много, защото каквото поискат, той го прави. Ставаш едно с Бога. Ставаш слово, очи, уши на Бога. Тази божествена сила започва да тече през теб.

- Как да стане това?
- Ние сме едно с Бога, виждаме го навсякъде, живеем в него. Алианството има много висше знание, под формата на песни то е останало и до днес. Колкото и да си примитивен, когато слушаш музиката, танцуваш и пееш, това започва да ти влияе, да те променя, има възпитателно положително въздействие върху теб. Далеч сме от времената на дервишите, когато стремежът към това висше познание е бил изключително силен и затова е имало толкова много, стотици светци, хора, които са достигнали до състоянието да правят чудеса. Сега това го няма, защото вярата е изчезнала.



- Има ли чудеса от светците на алианите днес?
- На свещените места – да. Не е като едно време, тогава хората са виждали светците. Една жена видяла как всички прозорци на теккето на Отман Баба се отворили и после се затворили от само себе си, бликнала светлина. Тюрбетата, гробниците на светци са изградени, защото хората са видели, че те правят чудеса, и са им направили гробове. Чрез тях се поддържа вярата... Отишъл един мъж на гроба на Ахат Баба, но си помислил как мястото е изключително запуснато, обрасло в треви и т.н. Влязъл, помолил се, излязъл и видял, че цялата трева била окосена. Това се е случило преди не повече от 10 години. През петдесетте и шестдесетте години се е правило джем в някое от селата наоколо. Три жени, отивайки към джема, видели старец да гледа през прозореца. Питали го какво става и той им отвърнал „Дойдох да видя дали моята песен още се пее“. Това бил Абдал Муса, неговият гроб бил в Турция и имаме песни, свързани с него. Казал на жените, че ако не се пее неговата песен, децата им ще умрат. Понякога светците наказват…

- В твоето семейство случвали ли са се чудеса или прозрения назад в рода?
 - Баба ми беше особена, виждаше разни неща… казваха, че е луда, но нали точно лудите движат света, правят откритията и най-големите промени в него.
Моята баба „виждала“ старец в една местност наблизо и започнала да пали свещи за него. Хората я последвали и така това място било открито. После през 2002 г. започнаха да копаят там и излязоха находки. Аз се обадих на археолозите и намериха фигура на Богинята майка на над 6500 години! Сега е в музея.
- А мислиш ли, че тази твоя баба ти е предала нещичко?
- Навремето, когато практикувах, имах усещания и съновидения, много често сънувах светци, алиански дервиши, но тогава не знаех какво виждам, защото не познавах алианството. Помня един свой сън от преди повече от 20 години. Наблизо има една местност и в съня ми там се правеха разкопки. В съня ми се каза, че това е черквата на свети Никола. И човекът, който прави разкопките от единия край, изкара запазени книга и икона. Това беше много силно. И аз отидох на мястото, то е издадено нагоре леко, като хълмче, личеше, че има някакви основи, не знам какво е било. Преди години мястото привлякло вниманието на иманяри, които са копали там, за радост не твърде надълбоко. Зидът личи, има и керемиди, виждат се. На мен това ми остана като най-голямата цел, много ми се иска да купя това място, защото се продава. Ако имам средства, ще го купя, ще извикам археолозите, за да го видят и изучават. Дали е църква, или не, не зная, но така беше в съня ми. Ако се окажа прав, храмът трябва да се възстанови.

- Защо написа „Планината на Танръ“?
- Опитвам се, каквото мога, да опазя, да запиша и да го има за в бъдеще, защото ще дойде време и тези неща пак ще се търсят, ще се възродят. Част от тези неща ние трябва да ги предадем на българите. Защото в България напоследък има много силна жажда за духовност, не за религиозност. Много хора търсят духовността. И се разпиляват наляво и надясно. А много от нещата, които ние сме запазили и съхранили толкова столетия, могат да си ги вземат като наследство от богомилите. Богомилската нишка е съхранена, но сега трябва да се предаде и вие, българите, да си я върнете отново, за да пребъдете.

Мухарем като ходжа по време на намаз. Прабаба му по майчина линия е сунитка, която се омъжва по любов за алианин. Мухарем вплита ведно алианството и сунизма и е пример за съжителство между хората от всички течния на религията. Той вярва, че има ли любов, всички различия се отмиват.Мухарем като ходжа по време на намаз. Прабаба му по майчина линия е сунитка, която се омъжва по любов за алианин Мухарем вплита ведно алианството и сунизма и е пример за съжителство между хората от всички течния на религията.Той вярва, че има ли любов, всички различия се отмиват.

Прочети всичко за алианите в Списание 8, бр. 2/2024 г.


Купи книгата на Мухарем „Планината на Танръ“ от тук

Още по темата:

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.